28 / 03 / 2024

Petkim Konteyner Liman inşaatına başladı!

Petkim Konteyner Liman inşaatına başladı!

Kenan Yavuz, 400 milyon dolar yatırımla Petkim Konteyner Liman inşaatına başladıklarını söyledi, İzmir Limanı'nın gürültü, egzoz gazı ve trafik sıkışıklığı dışında kente katkısının olmadığını belirtti...




Socar Ceo'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 400 milyon dolar yatırımla Petkim Konteyner Liman inşaatına başladıklarını açıklarken,  İzmir  Limanı'na da eleştiri getirdi. Yavuz, "İzmir Limanı'nın gürültü, egzoz gazı ve trafik sıkışıklığı dışında kente ne katkısının olduğunu anlayabilmiş değilim" dedi. İzmir Limanı'nın, master plan dahilinde turizm limanına dönüşebileceğini savunan Yavuz, Nemrut Limanlar bölgesinin ise kente bahşedilmiş doğal bir liman körfezi olduğunu belirterek, "Alsancak Limanı'nın en az 5 katı potansiyele sahip" dedi. Socar Türkiye'nin İzmir bürokrasisi, Petkim müşterileri, tedarikçileri ve basın kuruluşlarının temsilcileri ile buluştuğu geleneksel iftar yemeği, Kaya Termal Otel'de gerçekleştirildi.


Maraton başladı

Socar Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2008 yılı Mayıs ayında 2 milyar 40 milyon dolar bedelle Petkim'i alan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (Socar), 5 yılda sadece Petkim'e 370 milyon dolar yatırım yaptığını hatırlattı. Yavuz, "Ege'nin en büyük entegre limanı olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımında hafriyat çalışmalarımıza başlama mutluluğumuzu paylaşmak istiyorum. İlk fazı 2015, ikinci fazı 2016 sonunda devreye girecek limanımız, başlangıçta yıllık 1.5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite 4 milyon TEU'ya kadar çıkabilecek. İlk faz için bugünden itibaren 20 aylık süreç başladı. Yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapacağız. APM Terminals limanımızı 28 yıl süre ile işletecek. Limanımız, Ege'de 11 bin TEU konteyner taşıyan gemilerin yanaşabileceği tek liman olacak. Sanayicimiz Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak. İzmir-Çanakkale Karayolunun yanında oluşturulacak geri hizmet sahası, mevcut demiryoluna entegre edilecek. Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektar olmak üzere toplam 48 hektar lojistik saha yapılacak" dedi.


"Tartışmaya açalım"

Yavuz, yıllardır derinlik sorunu çözülemeyen İzmir Limanı'nın kente katkısının ne olduğunu tartışmaya açmak istediğini söyledi. Yavuz şunları söyledi: "Konteyner gemilerinin İzmir Körfezi'ne gelmesi, yükünü boşaltması ve binlerce konteyner taşıyan TIR'ların kent trafiğini felç etmesi dışında limanın İzmir'e ne katkısı olduğunu anlayabilmiş değiliz. Yazın bu en sıcak aylarında İzmir'in yarısı boşaldığı halde, Sirgeli Kavşağı'ndan iftarımızın yapılacağı otele 1 saatte gelebildik. Limandan çıkan yüzlerce TIR, kent trafiğini alt üst ediyor. Bu limanın turizme odaklanmasının, cruise gemilerine ve yatlara ev sahipliği yapmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. İzmir Limanı bir master plan dahilinde turizm limanına dönüşebilir. Böylece kentin ve Çeşme'nin turizm potansiyelini kentsel dönüşüm ile birlikte destekleyecek bir yapılanmaya gidilebilir." 


2018'e kadar 17 milyor $'lık yatırım

Socar Türkiye'nin Petkim Yarımadası'nda yapmayı planladığı yatırım demetinin 2018 yılında 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını söyleyen Kenan Yavuz, "STAR Rafinerisi, STEP Enerji Santralı, Petkim Konteyner Limanı ve Petkim'in kapasite artışı yatırımları bu yatırımlar arasında. Türkiye'yi doğudan batıya geçecek, Botaş ile ortak yürüttüğümüz Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi ile birlikte SOCAR'ın yapacağı yatırım miktarı 2018 yılına kadar 17 milyar dolara ulaşacak" dedi. Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde atılan STAR Rafinerisi'nde hafriyat çalışmalarında sona yaklaşıldığını, bugüne kadar 8 milyon metreküp toprağın yer değiştirdiğini vurgulayan Yavuz, hafriyat çalışmasının yüzde 75'i tamamlandığını belirterek STAR Rafinerisi'nin petrokimya sektörünü hammaddede dışa bağımlılıktan kurtaracağını söyledi. 




Yeni Asır


Geri Dön