18 / 04 / 2024

Piyasaların gözü kulağı ABD’de! Fed faizleri ne kadar artıracak?

Piyasaların gözü kulağı ABD’de! Fed faizleri ne kadar artıracak?

Para piyasaları Fed’in faiz kararını merakla bekliyor. Fed üyelerinden son gelen mesajlara bakılırsa, Banka’nın bu yılın ilk toplantısında faiz artış hızında vites düşürmesi bekleniyor.



FAİZLER NE KADAR ARTAR?

Piyasaların gözü kulağı ABD’de! Fed faizleri ne kadar artıracak?

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Fed’in parasal sıkılaşmada biraz daha ılımlı bir politika izleyerek politika faizlerinde 25 baz puanlık bir artışa gideceği tahmininde bulundu.

Fed Başkanı Powell'ın enflasyonun ılımlı hale gelmeye başladığını ancak hala çok yüksek seviyede olduğuna dair ifadelerini hatırlatan Levy, faiz artırımlarında sona gelinmediğini savundu.

Commerzbank ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner, Fed’in son gerçekleştiği toplantıda faizlerde oran artışını 50 baz puana indirdikten sonra, bu hafta politika faizini 25 baz puan artıracağını ileri sürdü. Ülke ekonomisinin istendiği gibi soğuduğunu ve enflasyon baskılarının belirgin ölçüde azaldığını belirten Weidensteiner, faiz oranlarında tepe noktasının çok uzak olmadığını öngördü.

Weidensteiner, Fed'in geçen yıl politika faizini 425 baz puan artırdığını hatırlatarak Fed’in bu kısıtlayıcı politikalarındaki hedefin enflasyon baskılarını azaltmanın yanı sıra yüzde 2 hedefine getirmek için ekonomik büyümeyi yeterli derecede yavaşlatmak olduğunu ifade etti.

Enflasyonun yüzde 2 hedefinin çok üzerinde olmasına rağmen istenilen yöne doğru gittiğini söyleyen Weidensteiner, burada enerji fiyatlarındaki önemli düşüşe işaret etti.

ÜCRET ARTIŞLARINA DİKKAT!

Weidensteiner, Amerika Merkez Bankası Fed için belirleyici faktörün ücret artışları olduğunu vurgularken, 2022 yılında iş piyasasındaki sıkışıklıktan dolayı ücretlerin arttığını ancak bu trendin 4. çeyrekte kırıldığını dile getirdi.

Weidensteiner, saatlik kazançların iş gücü kompozisyonundaki değişikliklere duyarlı olduğunu bu sebeple dikkatli yorumlanması gerektiğini vurulayarak Fed'in bundan sonra açıklanacak saatlik kazançlar verisini yakından takip edeceğini kaydetti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön