25 / 04 / 2024

Plastik sektörü İKMİB ile dünyanın en büyük fuarındaydı!

Plastik sektörü İKMİB ile dünyanın en büyük fuarındaydı!

Dinamik ve hızla gelişen yapısıyla Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi olan Türk plastik sektörü, ihracatta da iyi bir performans sergiliyor. Plastik sektörü İKMİB ile dünyanın en büyük fuarındaydı...



Dinamik ve hızla gelişen yapısıyla Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi olan Türk plastik sektörü, ihracatta da iyi bir performans sergiliyor. Plastik ve mamulleri ihracatı, 2013 yılının 9 aylık döneminde 3 milyar 878 milyon dolara yükseldi. Eylül ayındaki performansı ile kimyanın en fazla ihracat yapan sektörü de oldu. Sektör ihracatını daha da yukarıya taşımak için pazar araştırmalarını sürdüren İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği), 16 - 23 Ekim 2013 tarihleri arasında Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen K International Trade Fair Plastics Rubber’a milli katılım organizasyonunu PAGDER ile beraber düzenledi. Plastik sektörünün bu dev buluşmasına 26’sı milli olmak üzere toplam 98 Türk firması katıldı.


 


Dünyanın en büyük plastik ve kauçuk fuarı olarak gösterilen K Fuarı, üç yılda bir düzenleniyor. Fuarda; plastik işleme makinaları, plastik ve plastik ürünler, teçhizat, hammadde, yardımcı malzemeler ve aletler sergileniyor. Kimya ihracatında yüzde 25 gibi önemli bir paya sahip olan Türk plastik üreticileri, İKMİB ile Avrupa’dan Uzakdoğu ve Ortadoğu’ya uluslararası alanda önem taşıyan fuarlara katılıyor. Dünya plastik sektörünün en prestijli buluşması olan K Fuarı’nda da yerlerini alan Türk firmaları, ürünlerini ve şirketlerini tanıtma, sektördeki en son yenilikleri görme ve yeni bağlantılar yapma fırsatını yakaladı.


 


Plastikler ve mamülleri, kimyanın olduğu gibi Türkiye ekonomisinin de büyüme hızında parmak ile gösterilen sektörlerinden biri. Yılda ortalama yüzde 10 büyüyen sektör, 2012 yılında 8 milyon tonluk üretim ile Avrupa’nın Almanya’dan sonraki en büyük üreticisi oldu. Geçtiğimiz yıl direkt ihracatı 5 milyar dolara yaklaşan sektörün; otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik gibi ihracatçı sektörler kanalıyla yaptığı dolaylı ihracat da hesaba katıldığında toplam ihracatı 11 milyar doları buluyor. Üretim ve ihracatta rekor kıran Türk plastikçilerinin Avrupa’daki en büyük rakibi ise Almanya… Çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan plastik firmaları, Almanya’nın ev sahipliği yaptığı K Fuarı’nda ihracatlarını artırmanın yollarını aradı.  


 


İstanbul Kimyevi Madde ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, fuarın firmalara Türkiye ve dünyadaki rakiplerinin hangi noktada olduklarını görmeleri açısından iyi bir fırsat sunduğunu belirterek, özellikle bu sektörde büyümek isteyen küçük ölçekli şirketler için çok önemli olduğunu söyledi. Plastik sektörünün kimyadaki gelişiminin dikkat çekici olduğunu da belirten Akyüz, “Eylül ayında kimya ihracatında ilk sırada plastikler ve mamulleri yer aldı. Türkiye bu alanda dünyanın ve Avrupa’nın önemli üreticilerinden biri. Yıl sonunda plastik ihracatımızın 5,5 milyar doları aşacağını öngörüyoruz. Plastik sektörü temsilcilerimizin dünyanın bu alandaki en büyük etkinliği olan K Fuarı’na katılımları da plastik ihracatını artıracaktır.” dedi.


 


Ortadoğu ve Mısır’daki gelişmelerden olumsuz etkilenen kimya ihracatçısının Avrupa’ya yöneldiğine de dikkat çeken Akyüz, son aylarda Avrupa’ya yapılan ihracatın artışta olduğunu ifade etti.


Geri Dön