10 / 05 / 2024

Ponza madeni inşaat sektöründe hammadde olarak kullanılıyor!

Ponza madeni inşaat sektöründe hammadde olarak kullanılıyor!

Başta savunma sanayisi olmak üzere birçok sektörde hammadde olarak kullanılan ponza madeni, dünyada tükenmek üzere. Türkiye'de ise sadece birkaç ilde bulunan ve işlenmeye başlanan bu taş, yeni yeni değer kazanıyor...



BAŞTA savunma sanayisi olmak üzere birçok sektörde hammadde olarak kullanılan ponza madeni, dünyada tükenmek üzere. Türkiye'de ise sadece birkaç ilde bulunan ve işlenmeye başlanan bu taş, yeni yeni değer kazanıyor. 


Dünya genelinde sadece İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan ponza, diğer iki ülkede bitme noktasına geldi. Türkiye'de ise Afyonkarahisar, İsparta, Nevşehir, Erciyes ve Bitlis'te bulunan ponzanın rezervinin yüzde 70'lik bölümü Bitlis'te. Günümüzde "beyaz altın" olarak adlandırılan ponza taşının Türkiye rezervlerinin çoğuna sahip olması, Bitlis'e ayrı bir önem katıyor. Ponza madeni başta savunma, inşaat, tarım, tekstil ve kimya olmak üzere birçok sektörde hammadde olarak kullanılabiliyor. Türkiye'de ağırlıklı olarak inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılan ponza, Bitlis'ten yurdun birçok bölgesine göndeliyor. 


Milat Gazetesi


Geri Dön