19 / 04 / 2024

Prefabrik ev için gerekli izinler!

Prefabrik ev için gerekli izinler!

Prefabrik yapılar, parçaları fabrikalarda hazırlanmış ve montaj edileceği yere bu parçalar nakledilerek inşa edilen yapılar oluyor. Peki, bir arsaya konacak prefabrik ev için gerekli izinler nelerdir?



Prefabrik ev için gerekli izinler!

Prefabrik yapılar, parçaları fabrikalarda hazırlanmış ve montaj edileceği yere bu parçalar nakledilerek ve orada önceden planlandığı gibi parçaların birleştirilmesi yani montajının yapılmasından sonra ortaya çıkıyor.


İmar Kanunu gereğince prefabrikler, yapı tanımına uygunluk gösteriyor. Bu nedenle prefabrik ev için de gerekli izinlerin alınması gerekiyor.


Arsa üzerinde prefabrik inşası için ruhsat alınıyor. Yapı ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye, sadece tapu mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gerekli oluyor.


Ruhsat süresi

Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.


Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır.


Ruhsat ve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir.


Prefabrik evde oturulur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön