26 / 04 / 2024

Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde sıkça duyduğumuz bir terim olan rayiç bedel, bir malın güncel sürüm değerini ifade ediyor. Gayrimenkulün en düşük piyasa değerini belirten rayiç bedel, valiliklerin atandığı komisyon tarafından belirlenebiliyor.



Bir malın alım satım esnasındaki güncel mali değeri, rayiç bedeli olarak ifade ediliyor. Rayiç bedeli sayesinde bir malın satış işlemleri sırasında değerinin altında bir fiyata satılması engellenmiş oluyor.

Her malın sahip olduğu bir değeri bulunuyor ve malın satış değerine rayiç adı veriliyor. Ülkemizde gerçekleştirilen tüm gayrimenkul alım satım işlemlerinde rayiç bedel rakamının bilinmesi gerekli oluyor. 

Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedelin hesaplanmasında emlak vergisi üzerinden ya da gayrimenkulün sahip olduğu özellikler üzerinden elde edilen veriler kullanılıyor. Valiliklerin atamış olduğu komisyonlar emlak vergisi üzerinden rayiç bedel hesaplama yapabiliyor. 

Tapu rayiç bedel sorgulama işlemleri için ise değeri hesaplanacak olan taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekli oluyor. E devlet üzerinden rayiç bedel sorgulama işlemi yapmak için sisteme giriş yaptıktan sonra Tüm Belediye Hizmetleri sayfasından işlem yapılabiliyor. 

Bu rakam gayrimenkul alım satım işlemlerinde aynı zamanda kullanılabilecek ne düşük rakam olarak ifade ediliyor ve bu rakamın altında satış değeri gösterilemiyor. 


Geri Dön