26 / 04 / 2024

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Mirasın reddi, mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemeleri irade beyanları olarak ifade ediliyor. Peki, reddi miras için belirtilen süre geçirilirse ne olur? İşte tüm detaylar...



Reddi miras kanunda belirtilen yasal mirasçıların veya muris tarafından iradi olarak vasiyetname, miras sözleşmesi gibi işlemlerle mirasçı olarak tayin edilen mirasçıların mirası reddetmesi işlemidir. 

Reddi miras halinde mirasçı sıfatını haiz olan mirasçılar terekenin borcundan da kurtulmuş oluyorlar. Reddi miras talebinde bulunabilmek için yasal mirasçı veya atanmış mirasçı olunması yeterli oluyor. Vasiyetname ile kendilerine bir mal bırakılanlar reddi miras talebinde bulunamıyorlar. Vasiyetname ile bırakılan malı almamak suretiyle bir nevi mirası reddetmiş sayılıyorlar.  

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras talebi mirasa hak kazanan yasal mirasçılar veya atanmış mirasçılar tarafından yasal olarak belirtilen süre içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunularak yapılabiliyor. 

Reddi miras talebinde bulunan mirasçı, bu talebini öne sürerken herhangi bir kayıt ve şart sunmamış olması gerekiyor yani kayıtsız şartsız bir beyanda bulunması gerekli oluyor. Peki, Reddi miras süresi nedir?
 


Geri Dön