29 / 03 / 2024

RE/MAX danışman sayısını 9 bin 999'a çıkaracak!

RE/MAX danışman sayısını 9 bin 999'a çıkaracak!

RE/MAX, gelecek dönemde İstanbul'da düşük gelirli mahallelerde olmayı ve gayrimenkul danışmanı sayısını artırmayı hedefliyor. Firma, 5 yıl sonra danışman sayısını 9 bin 999'a çıkaracak.



Portföyünde 20 milyon dolarlık yalıdan, 15 bin TL'lik tarlaya kadar geniş bir kategoride satış yapan RE/MAX, gelecek dönemde İstanbul'da düşük gelirli mahallelerde olmayı ve gayrimenkul danışmanı sayısını artırmayı hedefliyor. Fortune Dergisi yazarlarından Tuğba İskefli,  RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn’ın  ile röportaj yaptı.  işte detaylar...

 

 

Daha özgür çalışma sistemi kurumsal hayatın zaman zaman verdiği bıkkınlık hissi, hızla nasıl gelirimi artırabilirim sorusuna aranan cevap derken dünyada freelancer (serbest çalışan) sayısı artıyor. ABD’de freelancer oranının, çalışan nüfusun üçte birine ulaştığı söyleniyor. “RE/MAX şimdiki freelancer ve startup trendini çok erken fark etmiş bir firma” RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn’ın sözleri dünyadaki gelişmelerden farksız olan Türkiye’deki gelişmelere de dikkat çekiyor. Gayrimenkul pazarlama ve danışmanlık hizmetleri veren RE/MAX Türkiye’nin iki yıl önce 2 bin 400 civarındaki gayrimenkul danışmanı sayısı, bu yıl itibariyle 3 bin 400’e ulaşmış durumda ve hedeflenen beş yıl sonra sayıyı 9 bin 999’a çıkarmak. Ayrıca özellikle İstanbul Avrupa Yakası’nda büyümek isteyen RE/MAX,  Ankara  ve İzmir’in de birçok bölgesinde ofis sayısını artırmayı hedefliyor. Gayrimenkul danışmanlığına ilginin arttığını söyleyen Goldştayn ile girişimciliği, RE/MAX franchise’larmm gelişimini ve olmazsa olmaz emlak sektörünü konuştuk.

 

Biraz sizi tanıyalım ve RE/MAXTürkiye hakkında kısaca bilgi rica edelim?

 

Üniversitede Endüstri Mühendisliği okuduktan sonra ‘Girişimcilik’ eğitimi aldım. RE/MAX olarak ana konumuz doğru girişimcileri bulup onları geliştirmek ve yeni ve doğru franchise’larla büyümek. Dünyada yaklaşık 6 bin 500 franchise ofisinde görev yapan 115 binin üzerinde gayrimenkul danışmanımız bulunuyor. Bu sene Türkiye’de 20. senemiz. Son dönemde biraz daha kaliteli ve hızlı büyüyoruz. Onlarca eğitmen ile senede 2 binin üzerinde kişiyi eğitiyoruz. 40 ilde 270 franchise’ımız var; bunun 135’i İstanbul’da (90’ı Anadolu Yakası ve 45’i Avrupa Yakası’nda). Türkiye’de 3 bin 400 gayrimenkul danışmanı çalışıyor. RE/MAX 105 ülkede var ve bu ülkeler içinde ilk beşteyiz. Örneğin danışman sayımız Almanya’nın neredeyse üç katı civarında.

 

Bu durumu nasıl açıklayabiliriz?

 

Eğitime önem veriyoruz. Mesela başka ülkelerde bunu emlak odalarına bırakabiliyorlar. Yani danışman bize geldiğinde işi öğrenmiş olarak geliyor ve elimizde de binlerce gayrimenkul var.

 

Başka ülkelerde emlak odaları destekliyor dediniz. Türkiye'de durum nasıl?

 

Mecbur kaldığımız için bu eğitimlere girdik. Daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek için eğitim sayımızı artırdık.

 

RE/MAX'ın konumunu tanımlar mısınız?

 

Tapuda her sene bir milyonun üzerinde gayrimenkul satışı oluyor. Bunun ufak bir kısmı bizim gibi organize şirketler tarafından yapılıyor, payları yüzde 10’un altındadır. Portekiz’de RE/MAX’m pazar payı yüzde 20. Kanada’da yüzde 40’larda. Brezilya ve Hindistan’da pazar payımız Türkiye ile benzer oranlarda.

 

Pazar payının düşük olmasını neye bağlıyorsunuz?

 

Gayrimenkul danışmanlığına ciddi bir kayış var. Ama sanırım asıl faydayı tam olarak anlatamadık. Gayrimenkul değerinde sattığımızı, daha hızlı sattığımızı, sorunsuz sattığımızı sadece yaşayanlar biliyor. Marka bilinirliğinde birinciyiz. Aynı zamanda bizle beraber başlayan Almanya, İspanya, İtalya gibi onlarca ülkenin çoğunun ilerisindeyiz. 105 ülke içinde RE/MAX Türkiye beşinci sırada. Avrupa’da ise İkinciyiz.

 

Bunu nasıl ölçüyorsunuz?

 

Ofis sayısına, danışman sayısına ve son olarak toplam işlem sayısına bakıyoruz. Bunların hepsinde son beş yıldır ilk beşteyiz.

 

RE/MAX lüks segmente hitap eder, algısı var. Portföyünüzden bahseder misiniz?

 

21 bin gayrimenkul portföyümüz var. Yaptığımız işin yüzde 90’ını ikinci elden yapıyoruz. Portföyümüzde 20 milyon dolara yalı da, 15 bin TL tutarında tarla da bulunuyor. İstanbul’da hâlâ düşük gelirli mahallelerde yokuz. Fakat girmek istiyoruz.

 

Franchise koşulları ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

 

Franchise sahipleri 200 bin TL civarı sermayeyle işe giriyor. Bu ofislerin de belli standartları var.

 

200 bin TL sermaye kçndini ne kadar sürede amorti edebiliyor?

 

18 ay ile 48 ay arasında.

 

Gayrimenkul Danışmanlığı'na artan ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

 

Kur riskinden, stok riskinden sıkılmış olan insanlar da bu işe yöneliyor. Bu iş, sosyal ve dönemsel olarak da iyi bir iş.

 

İyi bir satışçı olmanın kriterleri nelerdir?

 

Uzmanlık bölgesi önemli. Danışmanın uzmanlaştığı bir site veya bir sokak olabilir. Odaklı bir şekilde çalışıyor ve o bölgeyi orada oturanlardan daha iyi biliyor olmanız lazım.

 

RE/MAX'ta çalışan gayrimenkul danışmanlarının sabit bir maaşları var mı? Toplam kazanç aralığı ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

 

Sabit maaşları yok. Danışmanların beş-altı ay kendini geçindirebilecek parası olsun ve dolayısıyla riski olmasın istiyoruz. RE/MAX’ta aylık 5 bin TL ile 200 bin TL arasında para kazanan yüzlerce insan var.

 

Eğitim süresi ve eğitimin maliyeti nedir?

 

Zorunlu olan ilk eğitim 6 gün boyunca sürüyor ve bin 200 TL ödüyorsunuz. Zorunlu eğitimden sonra bazı ofislerimizde staj yapabiliyor ve ondan sonra başlıyorsunuz. Toplam iki hafta diyebiliriz.

 

Bu sertifika dünyanın diğer ülkelerindeki RE/MAX'larda geçerli mi?

 

Bazı ülkeler lisans istiyor. Onu aldıktan sonra içerik aynı olduğundan bunu Avrupa’da kullanabilirler.

 

Gayrimenkul mü mevduat mı tartışmaları için ne dersiniz?

 

Konut projelerindeki satış yavaşlıyor. Piyasa sonsuza kadar yükselemeyecektir, 10 yıldır yükselen bir piyasa var. Arz fazlası söz konusu, dolayısıyla yavaşlayan bir dönemdeyiz. Fiyatlarda yüzde 5-15 arasında bir düşme var. Fakat bizim taraftan bakıldığında istikrarlı bir şekilde büyüyoruz. 2017’de 2016’ının yüzde 20 yukarısındayız. Bu dönemsel bir şey, konut her zaman bir yatırım aracı değildir. Uzun dönemde gayrimenkul enflasyonun üzerinde getiriyor ama bu dönem o dönem değil. 

 


Geri Dön