29 / 03 / 2024

Rhodiapolis'te kazı çalışmaları başladı!

 Rhodiapolis'te kazı çalışmaları başladı!

Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut: 'Kazılara yeterli destek ve katkıyı sağlayabilirsek 6-7 yıl içinde Rhodiapolis Antik Kenti'nin merkezini ayağa kaldırmış oluruz'



(Fotoğraflı-Görüntülü)

05.08.2012 11:16

ANTALYA (AA) - Kumluca'daki Rhodiapolis Antik Kenti'nde, 2012 yılı kazı sezonu çalışmalarına başlandı. 

     Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının yedinci yılına girildi. 

     Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kazılara geçen yıla göre biraz daha geç başlandığını, ancak bu yılki kazıların geçen yıllara göre daha geç bitirileceğini söyledi. 

     Rhodiapolis Antik Kenti'nde geride kalan 6 yılda çok başarılı kazı sezonlarının geçirildiğini dile getiren Kızgut, amaçlarının bu yıl da aynı başarıyı göstererek Rhodiapolis Antik Kenti'nin daha fazla gün yüzüne çıkmasını sağlamak olduğunu belirtti. 

     Kazı çalışmalarına maddi destek bulamamaktan yakınan Kızgut, şöyle dedi: 

     ''2012 yılı kazı çalışmalarımızı, kentin en yoğun moloz yığını olan iki bölümünde yürütüyoruz. Rhodiapolis Antik Kenti maalesef depremlerden çok etkilenen ve iki defa da yangın geçiren bir kent. Bundan dolayı tahribat çok fazla olmuş. Kazı çalışmalarında kent merkezini bitirmek üzereyiz. İki moloz yığını alanı da temizledikten sonra konservasyon ve restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Bu sayede de kentin merkezini daha fazla gün yüzüne çıkartarak ayağa kaldırmış olacağız. Kazılarımıza yeterli destek ve katkıyı sağlayabilirsek 6-7 yıl içinde Rhodiapolis Antik Kenti'nin merkezini ayağa kaldırmış oluruz.'' 

     Bu yılki kazı çalışmalarını eylül ayı içinde tamamlamayı planladıklarını ifade eden Kızgut, kazı sezonu süresince ortaya çıkartılan yapıların sağlamlaştırılması çalışmaları da yapılacağını kaydetti. 

     

     -Rhodiapolis Antik Kenti- 

     

     Kumluca'daki Rhosiapolis Antik Kenti, ilçe merkezine 2,5 kilometre uzaklıkta, şehrin kuzeyinde ve şehri kuş bakışı görebilecek şekilde tepe üzerine kurulu. 2000 yılına kadar tamamı ormanla kaplı antik kent, bu tarihte çıkan yangınla ortaya çıkmış. Daha sonra yapılan çalışmaların ardından antik kentte 2006 yılında ilk kazı çalışmaları başlatıldı. 

     İlk kez Avusturyalı bilim adamlarınca keşfedilen kentin en ünlü siması, 2. yüzyılda yaşamış ve tüm Likya kentlerine yardım etmiş ünlü hayırsever Opramoas'tır. Rhodiapolis Antik Kenti'nde tiyatro, hamam, kilise, Opramoas anıtı, nekropoller ve çok sayıda su sarnıcı bulunuyor. 

     Antik kentte 2006 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda güney bölümündeki yapıların önemli bölümü ortaya çıkarıldı. Bugüne kadar yapılan kazılarda 60'tan fazla sikke bulundu. Bunlar arasında 13. yüzyıldaki beylikler döneminden Hamitoğulları'na ait İslami ve gümüş bir sikke bulunuyor. 

AA



Geri Dön