19 / 04 / 2024

Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan ciro açıklaması!

Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan ciro açıklaması!

Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) Zirvesi'nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Tüm şirketlerin 2013 yılı net cirosu 3.7 trilyon liraya çıktı. Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor" dedi...



Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor" dedi. Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) Zirvesi'nde konuşan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Sanayi Bakanlığı verilerine göre Türkiye'deki tüm şirketlerin 2013 yılı net cirosu 3.7 trilyon liraya çıktı. 2012'ye göre yüzde 15 artış var. Bu güzel, demek ki müteşebbisimiz çalışmış, emek vermiş, daha fazla mal ve hizmet satmış. Peki, eline ne geçmiş 2013 yılında tüm şirketlerin toplam net karı 68 milyar lira gerçekleşmiş. 2012'ye göre artış yok. Bilakis yüzde 30 azalmış. İşte müteşebbisimizin sıkıntısının özeti burada. Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor." Türkiye'de en önemli noktalardan birinin inşaat sektörü olduğunu, 200 sektörün bu sektörden faydalandığını, inşaat sektörünün Türkiye'nin işsizliğini azaltmaya katkı sağladığını aktaran Hisarcıklıoğlu, inşaatm, girişimcinin kaynak noktası olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: 'Sıkıntı faiz. kur ve karşılıksız çekten* "Peki inşaat sektöründe ne olmuş? 2013'te net ciro 2012'ye göre yüzde 22 artmış. Ama net kar yüzde 10 düşmüş. Buna bir de 10 puan enflasyonu ekleyin... Yani net karlılık 2012'ye göre inşaat sektöründe yüzde 20 gerilemiş. 


Satış karlılığı da yüzde 5.1'den yüzde 3.7'ye düşmüş. Demek ki, kamuoyunda konuşulduğu gibi inşaat sektöründe öyle büyük karlar yok." Hisarcıklıoğlu, karlılıktaki gerilmenin nedenlerine bakıldığında faiz ve kur etkisinin görüldüğünü, 2013'te faiz giderinin yüzde 29, kur zararının yüzde 131 arttığını belirtti. İkinci büyük sıkıntının ise çeklerde yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Karşılıksız çekte hapis cezası kalktıktan sonra çekte sorunlar arttı. Çeke yeniden itibar kazandırmalıyız ki, piyasada çarklar dönsün. Hapis cezasının kalkmasından sonra, çek sicili bilgilerinin özel sektöre açılması talebimiz hükümetçe de uygun görülmüştü. Bu konudaki çalışma, Kredi Kayıt Bürosu tarafından başlatıldı. Biz de destek verdik ancak reel sektörden beklediğimiz ilgiyi görmedi. 


Bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir çalışma yaptık. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Başkanı Kemal Çelik ise öncelikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerin sorunlarını belirleyip çözümler sunmayı amaçladıklarını söyledi. 



Dünya 


Geri Dön