25 / 04 / 2024

Riskli Yapı Bina Kartı nedir? 

Riskli Yapı Bina Kartı nedir? 

'Riskli Yapı Bina Kartı' düzenlemesi  TBMM'ye sunuldu. Peki Riskli Yapı Bina Kartı nedir? Riskli Yapı Bina Kartı nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...



Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri süren kanun teklifi kapsamında, riskli yapılarla ilgili 'Riskli Yapı Bina Kartı' düzenlenmesi ve bu kartların ilgili yapıların giriş kısmına açıkça görülebilecek şekilde yerleştirilmesi planlanıyor.

Peki Riskli Yapı Bina Kartı nedir? Riskli Yapı Bina Kartı nasıl alınır? Riskli Yapı Bina Kartı başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...

Peki Riskli Yapı Bina Kartı nedir?

30 Ekim 2020 tarihinde  İzmir'de yaşanan ve yaşanan can kayıpları nedeniyle tüm Türkiye’yi derin yasa boğan 6.9 büyüklüğüne sahip deprem, Türkiye'nin deprem riski en yüksek şehirlerinin ruhsatsız yapı stokunun çok ciddi boyutta olduğu belirlendi. 

Hukuka ve teknik gerekliliklere uygun olmadan inşa edilen binalara ruhsat izni verilmesi yahut bahse konu yapıların kullanımına göz yumulması ciddi sonuçları beraberinde getirdi. Bu durum karşısında riskli yapı bina kartı” uygulaması, vatandaşların üzerinde tasarruf edecekleri yapılarla ilgili daha detaylı ve kapsamlı bilgi sahibi olmalarını sağlayacak; bu vesile ile gelecekte yaşanması muhtemel deprem ve benzeri doğal afet hallerine yaşanan can kayıpların en aza düşürmesi mümkün olacak. 

Binanın hangi gerekçe ile riskli yapı grubunda yer aldığını ve depreme karşı ne oranda dayanıklı olduğu bilgilerini içeren “riskli bina yapı kartının” bina girişlerine açıkça görülebilecek bir biçimde monte edilmesi vasıtası ile risk doğuran yapılarla ilgili üçüncü kişiler tarafından da bilgi edinilebilecek. 

'Riskli Yapı Bina Kartı' düzenlemesi geliyor!


Geri Dön