25 / 04 / 2024

Riskli yapı raporuna itiraz edilir mi?

Riskli yapı raporuna itiraz edilir mi?

Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılıyor. Taşınmazı yıkılan hak sahiplerine kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı gibi bazı olanaklar sunuluyor. Peki, riskli yapı raporuna itiraz edilir mi?



Riskli yapı raporuna itiraz edilir mi?

Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılıyor. Taşınmazı yıkılan hak sahiplerine kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı gibi bazı olanaklar sunuluyor.


Lisanslı bir firmaya riskli yapı tespiti raporu için müracaat ediliyor. Yapılan incelemeler sonucunda yapının riskli yapı olarak tespit edilmesi halinde raporu iki gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gönderiyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce rapor inceleniyor, raporda eksiklik varsa tamamlanması isteniyor. 


Yapı riskli yapı ise on iş günü içinde tapuya yapının riskli yapı olduğu bildiriliyor.  Tapu Sicil Müdürlüğünce parsel sahiplerine, yapılarının riskli yapı olduğuna dair tebligat yapılıyor. 


Peki, kendisine yapılan tebliğten sonra maliklerin kentsel dönüşüme itiraz hakları doğar mı? Riskli yapı raporuna itiraz edilir mi?


Riskli yapı raporuna itiraz..

Bir yapının riskli olarak tepit edilmesi halinde, maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebiliyor. Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanıyor. 


Bakanlık veya İdare tarafından yapılan tespit işleminin masrafı ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Tapu müdürlüğü, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi veriyor.


Riskli yapı başvuru formu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön