24 / 04 / 2024

Riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılması işlemleri!

Riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılması işlemleri!

Riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılması işlemleri için öncelikle maliklerden en az birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslı büro, şirket ve üniversitelerden birine müracaat etmeleri gerekiyor...



Riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılması işlemleri!

Binaların riskli yapı olup olmadığının tespitinin yapılması için maliklerden en az birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslı büro, şirket ve üniversitelerden birine müracaat etmeleri gerekiyor.


Büro, şirket ya da üniversite tespiti istenilen binaya ait teknik raporu hazırlar. Yapı riskli yapı ise raporu iki gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gönderir. 


Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce rapor incelenir, raporda eksiklik varsa tamamlanması istenir. Yapı riskli yapı ise on iş günü içinde tapuya yapının riskli yapı olduğu bildirilir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Belediyeyi konuyla ilgili bilgilendiriyor.


Tapu Sicil Müdürlüğünce parsel sahiplerine, yapılarının riskli yapı olduğuna dair tebligat yapılır. Bina maliklerince onbeş gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne raporlarla ilgili olarak itirazda bulunulabilir. 


İtiraz edilmesi halinde riskli yapı raporu üst heyetçe incelenerek nihayi karar verilir. 


Riskli yapıların yıkımı..

Yapı riskli yapı ise yıkım yapılması için ilgili ilçe Belediyesine yazı yazılır. 


Riskli yapıların, yapı sahiplerinin kendi aralarında anlaşarak yapıların tahliye edilmesi ve yıkılması esastır. Kira yardımı almak isteyenler müracaatlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne yapabilirler. 


Yıkım kararı kesinleşmiş binanın maliklerine ilgili ilçe belediyesince 60 günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapının tahliyesini ve yıkımını gerçekleştirmeleri Maliklerinden istenir. Süre sonunda yıkılmayan riskli yapıların maliklerine yapılarının yıkımını gerçekleştirmeleri için son olarak 30 günü aşmamak kaydıyla ek süre verilir ve ilgili yazıda bu süre sonunda binanın yıkımının maliklerince gerçekleştirilmemesi halinde yıkımın mülki amir/idarece yapılacağıı belirtilir. 


Yapı ilgililerince yıktırılmadığı taktirde ilgili idarece yapının nüfus ve eşyadan tahliyesi yoluna gidilir. Tahliye işlemleri gerçekleştikten sonra binanın yıkımına geçilir. (Yıkım masrafları ve diğer yardımların dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanması esastır.) 


Yine de yapının yıkımı gerçekleşmemiş ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyı kendisi yıkar ya da yıktırır. 


Yapı Belediyece tapudaki hisse oranları esas alınarak kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusundan arsa tapusuna geçer. Bu işlem Belediyece re’sen yapılır. 


Parsel maliklerince binanın yapımına geçilmesi esastır. 


Arsa tapusuna geçen bina maliklerine tebligat yapılarak, 30 gün içinde inşaatın yapımı için anlaşmaları istenir. 


Arsa maliklerinin 2/3 oranı altında kalmamaları kaydıyla inşaatın yapılmasına karar alınabilir. 


1/3 oranındaki hissenin ise spk değerlendirmeleri gibi bedelleri tespit ettirilir ve diğer kat maliklerine alıp almayacakları sorulur. Kat malikleri almadıkları taktirde Maliye Bakanlığınca kamulaştırma yapılır ve yapı izin belgesi için çalışmalara başlanır.



Riskli alanların tespiti nasıl yapılır?







Geri Dön