26 / 04 / 2024

Rıza Hüseyin Erkanlı: İhtiyaca yönelik gayrimenkul geliştiriyoruz!

Rıza Hüseyin Erkanlı: İhtiyaca yönelik gayrimenkul geliştiriyoruz!

Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, "İhtiyaca yönelik gayrimenkul geliştirmeye odaklandık, insanlar amortisman süresi kısa yatırımlar istiyorlar. " dedi.



Erkanlı Grup, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Sakarya'da 'Univa Student Residence' adıyla tapulu olarak satılacak öğrenci evi projesini geliştirdi. İhtiyaca yönelik gayrimenkul projelerine odaklanan grup, öğrenci evleri zincirinin ardından sektörde ses getirecek projeler geliştirmeyi hedefliyor. 


Gayrimenkul sektöründe birbiri ardına konut ve ofis projelerinin geliştirilmesi rekabeti artırıyor. Yükselen fiyatlarla birlikte 17 yıla kadar uzayan amortisman süreleri konut yatırımlarının cazibesini azaltıyor. Bu da inşaatçıların alternatif alanlara yatırım yapmalarına yol açıyor. 


Erkanlı Grup, geçtiğimiz ay Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, Sakarya'da Univa Student Residence adıyla geliştirdiği öğrenci evi projesini tanıttı. Sektörde bir ilk olan proje, ABD'nin en büyük öğrenci evi işletme ve yatırım firması Asset Campus Housing işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Univa Öğrenci Evleri projesini diğerlerinden ayıran özellik, tapulu olarak satılması ve sekiz yıl gibi kısa dönemli amortisman süresi. 


Önümüzdeki dönemde Türkiye'de ihtiyaca yönelik gayrimenkul projelerinin artacağına dikkat çeken Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı ile sektörü ve yatırım planlarını konuştuk: 


Tapulu olarak satılan öğrenci evi yapma fikri nasıl doğdu? 

İhtiyaca yönelik gayrimenkul geliştirmeye odaklandık, insanlar amortisman süresi kısa yatırımlar istiyorlar. Bu amaçla yerli ve yabancı iki firmaya analizler yaptırarak bu alanda bir açık olduğunu gördük. Türkiye'de yüksek öğretime kayıtlı 5,5 milyon öğrenci var. Dört yıllık üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı ise 3 milyonu buluyor. Buna karşın yurtların toplam kapasitesi 415 bin yatak ile sınırlı. Her geçen gün yeni üniversiteler açılıyor. Yurtların kapasiteleri öğrencilere yetmiyor. Ciddi bir açık var. 


ABD'li bir firma ile ortaklık mı yaptınız? 

1,5 yıldan bu yana 'Avrupa ve ABD'de bu işi en iyi kim yapıyor?' sorusunun yanıtını aradık. ABD'nin öğrenci evleri konusunda lider firması olan Asset Campus Housing ile işbirliği yapmaya karar verdik. Ortak bir şirket kurarak ilk projemizi Univa Student Residence adıyla Sakarya'da geliştirdik. 


Projenizin detayları nedir? 

Aralık ayında inşaatına başlayacağımız projemiz, 30 bin m2 arsa üzerinde, 60 bin m2'lik inşaat alanına, 126 milyon liralık yatırımla kurulacak. 70 m2 ve 35 m2'lik öğrenci evleri yapılacak. 2 bin 48 öğrencinin kalacağı projemiz, 512 bağımsız birim ve bin 24 odadan oluşuyor. 


Yeni yatırımlar olacak mı? 

Türkiye'nin birçok kentinde yeni üniversiteler açılıyor ve öğrencilerin konaklama sorunu devam ediyor. Biz de yeni yatırımlarla bu işi bir zincir haline getireceğiz. Çünkü sayı ne kadar artarsa kârlılığı da o kadar artıyor. Univa Sakarya Residence'lara ikinci olarak İstanbul'un Anadolu Yakasında yeni bir halka ekleyeceğiz. Bu konuda imza aşamasına yaklaşan çalışmalanmız var. 


Bu yatırım gibi fark yaratan yeni yatırımlarınız olacak mı? 

Sıradan gayrimenkul projeleri üretmek yerine ihtiyaca yönelik projelere odaklandık. Önümüzdeki beş yıl bu yatırıma odaklanıp sonrasında yine farklı konseptler geürebiliriz. 


Yatırımcıların ilgisi nasıl? 

Türkiye'de amortisman sürelerinin uzaması ve projemizin sekiz yıl olan kısa amortisman süresi yatınmcıların ilgisini çekti, istanbul, Ankara, Sakarya ve diğer illerden ilk bir ayda 300 binin üzerinde ön talep aldık. 


Sakarya'da sekiz yıl amortisman süresi çok iddialı değil mi? 

iddialı değil. Yatırıma, 15 yıl boyunca evlerin işletmesini Erkanlı Grup ve Asset Campus'a teslim ederek 2017'nin son çeyreğinde faaliyete geçmesiyle her ay düzenli kira alacak. 35 m2 ölçüsünde iki kişinin kalacağı odalar, öğrenci başına minimum 800 lira olarak ücretlendirilecek. Böylece toplam bin 600 lira kira elde edilecek. Toplam gelirin yüzde 40'ı işletme için kesilecek ve yatırımcıya aylık 960 lira net gelir getirecek. Proje tamamlanıncaya kadar konut değerinin lansman fiyatına oranla ortalama yüzde 40 artmasını öngörüyoruz. Böylece 15 yılda kiraların da yıllara göre arttığını düşününce yatırımın geri dönüş süresi sekiz yılın altına inecektir. 35 m2'lik dairelerin peşin lansman fiyatı, 96 bin 250 lira. Aylık 950 liradan başlayan taksitlerle 36 ay vadeli satış da yapıyoruz. 


Peki kiralar yüksek değil mi? 

Bölgedeki ortalama kiralar bizim verdiğimiz rakamlar kadar. Üstelik biz üniversiteye yürüme mesafesinde sosyal alanları ile farklı bir dünya sunuyoruz. Öğrencilere, kayıt, rehberlik gibi danışma hizmetleri vereceğiz. 


Ekonomist


Geri Dön