28 / 03 / 2024

Rize'de 665 bina için yıkım kararı!

Rize'de 665 bina için yıkım kararı!

Rize'de meydana gelen sel felaketi sonrasında 665 yapı için yıkım kararı alındı. 



Karadeniz'de can ve mal kayıplarına neden olan sel felaketine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun kentlerini dahil eden 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı' hazırladı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; hazırlanan plan çerçevesinde 665 bina için yıkım kararı alındı.

İncelemede ilk etapta, dere yatağında yer alan ve iklim değişikliği sebebiyle risk taşıyan  1950 binanın acil olarak taşınması gerektiği tespit edildi. Bu binalarda yaşayan 2 bin aile, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek yeni konutlara yerleşecek. Sel ve heyelan tehlikesini en fazla yaşayan Rize'de ise eylem planı kapsamında 40 ayrı dere yatağında sel riski altında 'acil ve öncelikli boşaltılması' gereken 665 bina tespit edildi. Bayram sonrası tebligatların sonrasında tahliye edilerek yıkılacak yapıların sahipleri kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek yeni konutlara yerleşecek. 

Rize de 665 bina için yıkım kararı!

Eylem planı ile ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Dere güzergahında kalan yapıları netleştirdik. Heyelan riski taşıyanlarla ilgili tespitler sürüyor. Bu konuyla ilgili vatandaşlarımıza bayramdan sonra tebligatlarımızı yapacağız. Taşınma ve kira yardımı vereceğiz.  TOKİ  Başkanlığımız eliyle ilk etapta 550 konut yapım sürecini de başlattık. Bu konutları dere güzergahındaki riskli yapı sahipleri için yapıyoruz. En geç bir yıl içerisinde de konutlarımızın teslimini yapıyor olacağız. Amacımız Rize’de selden zarar gören vatandaşlarımızın yaralarını en hızlı şekilde sarmak" ifadelerini kullandı.

Rize de 665 bina için yıkım kararı!

İklim Değişikliği Eylem Planı'nda neler var?

1.Bakanlık tarafından gerçekleşen Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 kentin dahil olduğu , 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı ile mekansal strateji planı ve bütün ölçeklerdeki mekansal planlar, iklim değişikliği parametreleri dikkate alınarak düzenlenecek.

2.Bölgeye ait mekansal strateji planları dahilinde alt ölçekli planlar yenilenecek. Plan ile öncelikli olarak dere yataklarında yer alan binalar tespit edilecek ve uygun alanlar için kamulaştırma ile taşıma süreci planlanacak.

3.Yüksek heyelan riski taşıyan bölgelerde bulunan binalar, uygun alanlara taşınacak ve bu bölgelerde inşa faaliyetler engellenecek.

4.Hastane, okul, sağlık ocağı, kaymakamlık gibi kamu binaları riskli bölgelerde olmayacak. Doğal afet riski barındıran bölgelerde can ve mal güvenliği açısından erken uyarı sistemleri kurulacak.


Geri Dön