28 / 03 / 2024

Rize'de riskli binalar yıkılarak dönüştürülecek!

Rize'de riskli binalar yıkılarak dönüştürülecek!

Rize kent merkezinde bulunan ve çevresi için risk oluşturan binaların yıkılması için çalışmalar başladı. Rezerv yapı alanı olarak ilan edilen iki mahalle için kamulaştırma kararı alındı.



Rize ilinin merkez bölgesinde yer alan riskli yapılar yıkılarak yeniden inşa edilecek. Yağlıtaş ve Kokulukaya mahalleleri rezerv yapı alanı olarak ilan edilerek bu mahalleler için acele kamulaştırma kararı alındı. Rize'de yapılacak yıkım 173 dönümlük alanı kapsayacak. Rezerv yapı alanı olarak ilan edilen mahallerde bulunan 250 dönüm arazideki taşınmazlar  TOKİ  tarafından kamulaştırılacak.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanlığı kararına göre; Salarha beldesindeki Kokulukaya ile Yağlıtaş mahallelerindeki taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi. Salarha beldesindeki Kokulukaya ile Yağlıtaş mahallelerindeki taşınmazlar riskli binaların nakli amacıyla kamulaştırılacak. Her iki mahallede bulunan 250 dönümlük alan yıkılacak ve TOKİ tarafından bölgeye yeni konutlar inşa edilecek. 

173 dönümlük alanda yıkım yapılacak 

Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp’in haberine göre; yetkililer, Rize’nin merkezinde 173 dönümlük alanda yıkım yapılacağını açıklarken “Ama bunun kolay olmayacağını biliyoruz. Yıkmayı düşündüğümüz bu yer Rize’nin kalbi. Ticaretin de kalbi. Yeni durumda 5 kat yükseklik planlanırken, mevcutta emsali 9 kat olan binalar var. Bilimsel verilerle, karot ve sıyırma deneyleriyle yıkılması gereken binalar belirlenecek. Herkes bu bilimsel raporlara ve belediye meclisinin yeni imar planına uymak zorunda olacak” ifadelerini kullandılar. 

Dolgu alanındaki binalar ömrünü tamamladı 

İnşaat Mühendisleri Odası Rize Temsilcisi Murat Yazıcı, sahildeki riskli binaların taşınabilmesi için iki mahallenin rezerv alan olarak kullanılacağını açıklayarak 1960’larda dağdan denize doğru bir alanın dolgu yapılarak iki-üç katlı konutlara izin verildiğini ancak zaman içinde siyasi kararlarla kat sayılarının 12’ye kadar çıktığını ifade etti. Yazıcı, bir yandan binalara yeni katların çıkılması, bir yandan da o günün teknolojisinde su izolasyonunun yapılmamış olması gibi nedenlerle yapıların artık ömrünü tamamladığını anlattı. 

Yazıcı açıklamasında şu sözlere yer verdi: “İnşaat Mühendisleri Odası olarak çalışma yaptık, burada sadece konut yok, çok sayıda dükkân var. Öyle ki 150-200 kişinin çalıştığı yerler var. Şehir merkezinde ticaretin devamı için yine merkezde rezerv alan oluşturulmalı. Tahminen bu Rize Emniyet Müdürlüğü olabilir. Onlar yeni binalarına taşındığında onların yerine 50 kadar dükkânın taşınması sağlanabilir. Yeni kent Rize’nin sosyal yaşam tarzına uygun yapılmalı. Zaten yeni belediye başkanı da içimizden, Rize’de yaşayan ve sorunları yakından bilen biri. Onunla çalışmak daha keyifli ve verimli olacak.” 

Riski binalar yıkılmazsa kendileri çökecekler 

İnşaat Mühendisleri Odası Rize Temsilcisi Murat Yazıcı riskli binalarla ilgili açıklamasında bazı uyarılarda bulundu. Yazıcı şu açıklamaları yaptı: “Bu binalar akşamdan sabaha İstanbul Kartal’daki gibi yıkılmaz. Çünkü Kartal’da kolon kesilmiş, buralarda o sorun yok. Ayrıca binalar bitişik nizam yapıldığı için birbirini tutuyor. Ancak olabildiğince çabuk bir biçimde bu dönüşümün yapılması gerekir. Sahildeki binaların kolon ve beton numune sonuçları doğrultusunda risk durumuna göre derecelendirilerek, rezerv alana taşınmaları sağlanacak. Birinci derece riskli olanlar hemen taşınacak. Zaten binalar çökmeden önce haber vermeye başlar, sesler gelir, çatlamalar oluşur. Tedbir alınıp bir an önce yenilenmeli. Akşamdan sabaha çökecek binamız yok. Ama tedbir almazsak uzun vadede kendi kendine çökecek binamız çok.”

 


Geri Dön