16 / 04 / 2024

Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?

Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?

İnşaat ruhsatı; imar kanununa uygun bir şekilde inşaat yapımına başlama izni verilen belgeye olarak tanımlanıyor. Peki, ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?



Ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?

İnşaat ruhsatı; imar kanununa uygun bir şekilde inşaat yapımına başlama izni verilen belgeye olarak tanımlanıyor.  İmar kanunu hükümlerine uygun olmayan ya da inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapılara kaçak yapı deniyor.


Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 52 ve 63. maddelerinde yer alan sınırlamaların üzerinde inşa edilen yapılar, İmar Kanununun 27. maddesi kapsamı dışında olması nedeniyle muhtarlık izni alınmadan yapılan yapılar olmayıp ruhsatsız ev niteliği taşıyor.  Peki, ruhsatsız eve nasıl ruhsat alınır?


Ruhsatı olmadan inşaat çalışmalarına başlanan ev için, kaçak tespitinden itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını isteniyor. 


Kaçak yapıda ki, aykırılıkların giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin veriliyor. Kaçak yapıya ruhsat alabilmek için, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.


Ruhsatsız eve ruhsat alma... 


BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

….. (Şehir)


İlimiz……………………….…mah ……. ada ………… pafta ……… parselde ……..……………… adına kayıtlı taşınmaz üzerinde ruhsatsız olarak başlanan ……. katlı inşaata ruhsat verilmesi için gereğini arz ederim.


…../……/2013


Yapı Denetim Şirketi


Ekler:

-Tapu (güncel onaylı)

-Binanın kadastral tespiti ve yerleşim planı

-İmar durumu (güncel onaylı)

-Normal ruhsat evraklarının tümü


Kaçak yapı şikayet dilekçesi örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön