29 / 03 / 2024

Rusya krizi inşaat firmalarını nasıl etkiledi?

Rusya krizi inşaat firmalarını nasıl etkiledi?

Rusya krizinden olumsuz anlamda etkilenmediğini belirten firmaların oranı yüzde 50'nin üzerinde. Şirket bütçesinin olumsuz etkilendiği üç sektör ise inşaat, gıda, otomotiv olarak sıralandı. İşte ayrıntılar...



Farklı sektörlerden yaklaşık 8 bin firma yetkilisinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye-Rusya krizinden olumsuz anlamda etkilenmediğini belirten firmaların oranı yüzde 50'nin üzerinde. Krizin ihracatlarını olumsuz etkilediğini belirtenlerin oranı yüzde 7,4 olurken, bu alanda ilk iki sırayı tekstil ve imalat sektörleri aldı. 


Eleman.net'in yaklaşık 8 bin firma yetkilisinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, "Rusya ile yaşanan kriz ortamı (siyasi kriz), şirket faaliyetlerinizi nasıl etkiledi?" sorusuna firmaların yüzde 52,2'si "Etkilemedi" yanıtını verdi. Yüzde 20,7'lik bir kesim Rusya krizinin firmalarının 2016 planlamalarını değiştirmesine neden olduğunu söylerken, bütçelerinin olumsuz etkilendiğini belirtenlerin oranı yüzde 12 oldu. 


Krizin, firmalarının ihracatını düşürdüğünü ifade edenlerin oranı ise yüzde 7,4 olarak gerçekleşti. 


Rusya krizinden etkilenmeyen ilk üç sektör incelendiğinde, hizmet, Bilgisayar / BT / İnternet ve eğitim sektörlerinin ilk üç sırayı aldığı görülüyor. 


Krizin ardından planlarının değiştiğini ifade eden sektörler arasında imalat ilk sırada yer alırken, şirket bütçesinin olumsuz etkilendiği üç sektör ise inşaat, gıda ve otomotiv olarak sıralandı. 


Krizden en çok etkilenen grup olarak nitelendirilebilecek, ihracatın düşüş kaydettiği sektörlerde tekstil ve imalat, sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 15,4'lük oranlan ile ilk iki sırada yer aldı. 


İNŞAAT VE TEKSTİLDE BÜTÇELER ETKİLENDİ


Sonuçları değerlendiren Savaş Ünsal, "Beklendiği gibi, 2016 bütçelerinin etkilendiğini belirten sektörlerde inşaat ve tekstil ön plana çıkıyor. Ancak burada sevindirici olan, Rusya krizinin şirket faaliyetlerine yansımadığım belirten firmaların oranının %52 gibi yüksek bir oranda bulunması. Önümüzdeki süreçte ise otomotiv, gıda, imalat ve hizmet sektörlerinin Rusya krizine bağlı olarak gelir düşüşü beklenen sektörler arasında yer aldığını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu. 


Taraf


Geri Dön