28 / 03 / 2024

Rusya, Türk Lirası’na sıcak bakıyor, petrol ve doğal gaz gelirleriyle TL mi alacak?

Rusya, Türk Lirası’na sıcak bakıyor, petrol ve doğal gaz gelirleriyle TL mi alacak?

Rusya Merkez Bankası, Ulusal Refah Fonundaki ilave gelirlerle ABD doları ve avro ile alım satım yaptırımları nedeniyle yapamadığı işlemler için TL’yi devreye sokmayı düşünüyor. Banka, rezervlerde değerlendirmek için Türk Lirası, yuan ve rupi satın almaya yönelik değerlendirme yaptıklarını açıkladı.



BAHSİ GEÇEN REZERV MİKTARI YAKLAŞIK 200 MİLYAR DOLAR

Kimi dost ülkelerin para birimleriyle alım satım ve yatırım işlemleri yapılmasına yönelik çalışma yaptığını belirten Rusya Merkez Bankası raporunda şu ifadelere yer verdi: “Rusya Maliye Bakanlığı, Ulusal Refah Fonu’nun yenilenmesi ve harcamaları için dost ülkelerin para birimlerine (Türk Lirası, yuan, rupi ve diğerleri) yönelik bütçe kuralı yöntemine ilişkin bir işletim yöntemi uygulanması üzerine çalışmalarını sürdürüyor.”

Ülkenin uluslararası rezervlerinin bir kısmını oluşturan Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervler temmuz ayında  1,4 trilyon ruble artarak 12,1 trilyon rubleye yani yaklaşık 201 milyar dolara yükselmişti.

Rusya, Ulusal Refah Fonu’nu desteklemek için daha önce ilave doğalgaz ve petrol gelirleriyle dolar ve avro üzerinden işlem yapıyordu.

Rapora göre; eğer bahsi geçen para birimlerine ilişkin bu adım atılırsa, bütçe kuralının ruble üzerindeki döngüsel etkisinin tekrar devam edeceği düşünülüyor.

https://emlakkulisi.com.tr/dolar-20-tlyi-asacak-diyen-selcuk-gecer-tarih-paylasti

https://emlakkulisi.com.tr/elinde-dolar-olan-ne-yapmali-dolar-yatirimcisi-dikkat-12-agustos-2022-dolar-ne-kadar

https://emlakkulisi.com.tr/islam-memisten-altin-ve-dolarla-ilgili-cok-kritik-yorum-ne-varsa-satip-ona-yatirdi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön