29 / 03 / 2024

Rüzgar enerjisi santrallerinin imar durumu!

Rüzgar enerjisi santrallerinin imar durumu!

Rüzgar enerjisi santrallerinin bir alana kurulabilmesi yerleşim alanına belli bir mesafede olması gerekiyor. Peki, rüzgar enerjisi santralinin yerleşim alanlarına uzaklığı nedir? İşte rüzgar enerjisi santrallerinin imar durumu..



Rüzgar enerjisi santralleri..

Rüzgar enerjisi santrallerinin kurulabilmesi için gerekli izinlerin alınmış olması gerekiyor. Öncelikle, santralin kurulacağı alanın kadastral durum incelemesinin yapılması gerekiyor.


1.Bu işlem sonucunda lisans sahibinin, RES Tesisi yatırımı için, kullanım ihtiyacı duyacağı tüm alanlarda hangi kişi ve kurumlar ile muhatap olacağı belirlenir. Bu kurumlar: 

a. Orman alanları için Orman Genel Müdürlüğü,

b. Tapu tescili bulunan alanlar için mülkiyetler sahipleri,

c. Meralar ve (tapu tescili olsa dahi) tarım alanları için Valilikler aracılığıyla Tarım İl Müdürlükleri. 


2.İmar Planı yapılması: İmar Planları; RES sahası mücavir alan sınırları içinde ise Belediyelerce, mücavir alan dışında ise İl Özel İdaresi onayı ile yapılmaktadır. Bir RES sahasına İmar Planı yapılması için gerekli üç ana adım aşağıdadır:

a. RES sahasının mülkiyet durumunun tespiti: 

Orman alanları için Orman Ön İzni alınması 

Hazine arazileri için Ön izin alınması ( gerekli durumlarda)

b. İmar Planı onay merciinin (Belediye veya İl Özel İdaresi), gerekli gördüğü resmi kurumlara “olurları” için yazılı görüş sorarak onay alınması.


Genelde bu kurumların sayısı 10 adetten fazla olur. Bu kurumlardan bazıları: 

a. Karayolları Bölge Md.

b. Çevre İl Md. 

c. DSİ Bölge Md. 

d. Tarım İl Md. 

e. Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu. 

f. MTA İl Md.

g. İl Kültür Turizm Md. 

h. TEDAŞ Müessese Md. 

i. Türkiye Kömür İşletmesi Genel Md. 

j. Orman Bölge Md.

k. Sivil Havacılık Kurumu (ayrı bir kurum görüşü olarak da  değerlendirilebilir )

l. Genel Kurmay askeri bölgeler değerlendirilmesi (ayrı bir kurum  görüşü  olarak da değerlendirilebilir) 

m. …

c. RES sahasına ait  “İl Afet Kurumu” tarafından onaylanmış “Yerleşime esas Jeolojik – Jeoteknik zemin etüt raporunun” hazırlatılması.


3. Orman alanları için Orman Kesin İzni alınması.


4. RES sahasında kalan özel mülkiyetler için Satın alma – Kiralama Süreçleri 


5. Şalt Sahası İdari binası İnşaat ruhsatları alınması işlemleri, işin tamamlanmasını müteakip cins tashihi ve Yapı kullanma İzni ve GSM ruhsatları alınması.


Rüzgar enerjisi santrallerinin imar durumu..

Rüzgar enerjisi santralleri, yerleşim yerinden en az 250- 300 metre uzakta oluyor. Buna göre, rüzgar enerjisi santrali bulunan alanlarda bu sınırdan sonra yapılaşmaya izin veriliyor.


Ancak, bu husus santralin kurulduğu bölgenin imar planına göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle arazinin bulunduğu belediyeye gidilerek, imar durumu sorgulaması yapılması gerekiyor.


Sit alanlarında rüzgar enerji santralleri..

Ülke enerji üretimine getireceği katkı ve kamu yararı doğrultusunda bu alanlarda koruma kurulunca uygun görülmesi halinde rüzgar enerji santralleri yapılabiliyor.


Rüzgar enerjisi santrallerinin çevresel dezavantajları..

Rüzgar enerji santralleri ve ÇED hususu hakkında yapılan çalışmalara göre, rüzgar enerjisi santrallerinin çevresinde yarattığı olumsuzlukları şu şekilde karşımıza çıkıyor: 


- "Yüksek kurulu güçlü tesislerin büyüklüklerinin oldukça fazla olması,


- Rüzgar türbinlerinin çevreye olan etkilerinin en büyüğü olarak gürültü seviyesi gösterilmektedir. 1991 yılında yapılan değerlendirmeye göre bir rüzgar türbininin 150 m yatay uzaklıktaki gürültü miktarının 43 Db(A) olduğu görülmektedir. Bu da bir ofis gürültüsünden daha azdır. Günümüz teknolojisi ile bu gürültü seviyesi daha da aşağıda kalıp, dezavantaj olmaktan çıkmaktadır.


- Rüzgar santrallerinin büyük kulesi ve pervaneleri ile doğal manzarayı bozması, kuşların ölümüne sebep olması ve telsiz iletişimini bozması gibi olumsuz etkileri de vardır."


Örnek:  İzmir  Çeşme Karadağ-Çiftlik Köyü Rüzgar Enerji Santrali imar planı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön