19 / 03 / 2024

Sakarya'ya 3 yeni HES geliyor!

Sakarya'ya 3 yeni HES geliyor!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, bin metre rakımlı Pamukova Eskiyayla havzasında hayata geçirilen Akçay Baraj Projesi’nde gelinen son nokta ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toçoğlu 3 yeni HES projesinin de müjdesini verdi...




Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, bin metre rakımlı Pamukova Eskiyayla havzasında hayata geçirilen Akçay Baraj Projesi’nde gelinen son nokta ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altına düştüğü ve kar kalınlığının 60 santimetreyi bulduğu bölgede çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Başkan Toçoğlu, “Şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alacak Akçay Barajımızda zorlu hava şartlarına rağmen çalışmalarımız devam ediyor. Projede ciddi yol kat ettik. Tamamlandığında 74 metre olacak baraj gövdemizin şuanda yüzde 30’u bitti” diye konuştu.


Türkiye’de tek

Akçay Barajı’nın şehrin içmesuyu geleceği ve enerji üretim kapasitesi açısından çok önemli bir proje olduğunu dile getiren Zeki Toçoğlu, “Sakaryalı hemşerilerimizin her zaman daha iyisini, daha fazlasını hak ettiğini düşünüyoruz. Akçay Barajı’mızda bunun en güzel örneği. Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim olarak baraj inşa ediyoruz. Baraj gövdesinde çalışmalara başladık. Tamamlandığında 75 metre yüksekliğe sahip olacak baraj gövdesinde toplamda 700 bin metreküp kaya dolgusu yapacağız. Gövde yüksekliğimiz şuanda 22 metreyi bulmuş durumda. İnşallah kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayarak bölgede su toplamaya başlayacağız. Şehrimize dev bir projeyi daha kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.


3 yeni HES

Proje ile Sapanca Gölü’nden temin edilen içmesuyuna 100 milyon liralık alternatif oluşturacaklarını belirten Başkan Toçoğlu, “Akçay Baraj Projesi’nin işlevselliği açısından Türkiye’de başka bir benzeri yok. Tamamlandığında toplamda 40 milyon metreküplük su potansiyeli oluşturmuş olacağız. Böylelikle şehrimizin en önemli su kaynağı olan Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz içmesuyunda tasarruf sağlayacağız. Ayrıca Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 47 kilometrelik çelik isale hattının üzerine yerleştireceğimiz 3 adet HES ile enerji üreteceğiz. Hem şehrimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağız. Söz konusu hattın 32 kilometresini tamamladık. Tüm gayretimiz şehrimiz ve ülkemiz için” dedi.



Sakarya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön