25 / 04 / 2024

Salgın sırasında rahat bir nefes almak isteyen Ruslardan daçalara yoğun talep!

Salgın sırasında rahat bir nefes almak isteyen Ruslardan daçalara yoğun talep!

Koronavirüs sebebiyle 2 aydan fazla bir süredir uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında rahat bir nefes almak isteyen Rusya vatandaşları daça olarak isimlendirilen sayfiye evleri ve arazileri satın almak ya da kiralamak için sıraya girdi.



Rusya’nın başkenti Moskova’da Mart'tan beri koronavirüs sebebiyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının bugün kaldırılmasının ardından birçok kent sakini ‘daça’ adı verilen şehir dışındaki bahçeli yazlık evlerine gitti.

Reuters’ın aktardığına göre, kısıtlama sırasında böyle bir imkanları olmayanlardan daça satın almak ya da kiralamak amacıyla emlakçılara çok sayıda talep yöneltildi.

Emlakçı Tatyana Şotova, “Moskova bölgesindeki iki aylık kısıtlama sırasında değeri 3 milyon rubleye (43 bin 914 dolar) kadar çıkabilen sayfiye evleri veya arazilere talepte keskin bir artış oldu. Alıcılar hemen işlem yapıp taşınmak istiyor” şeklinde konuştu.

Prostory emlak ajansına göre, Moskova’nın 100 kilometre kuzeyindeki arazilere talepler Nisan ve Mayıs üçte bir oranında, tamamlanmış konutlar için talep de yüzde 50 arttı.

7 kat fazla arandı


Ülkenin önde gelen emlak siteleri de yazlık ev kiralama ya da satın alma aramalarında olağanüstü bir artış görüldü.

Sberbank’ın sahibi olduğu DomClick.ru’da Mayıs'ta yaklaşık olarak 500 bin kez daça görüntülemesi yapıldı. Bu sayı geçen senenin aynı döneme kıyasla 7 kat fazla.

Rusların hayatında önemli bir yere sahip olan daçaların geçmişi 17. yüzyıla dayanıyor, ‘Daça’ kelimesi Rusça ‘vermek’ anlamındaki ‘davat’ kelimesinden geliyor.

Kent dışındaki doğal alanlardaki bu evler 17. yüzyıl başlarında Rus çarları tarafından en yakın muhafızlarına (Streltsiy) ödül olarak veriliyordu. Bu gelenek modern Rusya’nın kurucusu, Çar Birinci Petro tarafından uygulanıyordu. 18. yüzyılda Birinci Petro’nun hüküm sürdüğü sırada daçaların yaz aylarında sayfiye yeri olarak kullanımı da popüler hale geldi.

Daçaların Massandra Sarayı gibi görkemli versiyonları olabilirken, ahşap köy evi görünümüne de sahip versiyonları da bulunuyor. Ruslar bu evleri kentin gürültüsünden kaçmak, temiz hava almak için kullanırken bahçelerinde de sebze-meyve yetiştiriyor.

 

Rusya'da inşaat sektörüne koronavirüs etkisi!


Geri Dön