29 / 03 / 2024

Samsun Asarcık büyükşehir yatırımlarıyla değişiyor!

Samsun Asarcık büyükşehir yatırımlarıyla değişiyor!

Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçelerin turizm potansiyellerini gün ışığına çıkarıp ekonomilerinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yatırımlarına hızla devam ediyor.




Birçok ilçede önemli turizm çalışmalarına imza atan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Asarcık’ın da yüzünü değiştiriyor. Büyükşehir sınırlarına dahil olmadan kasabayı andıran Asarcık, yeni çehresiyle görenleri şaşırtıyor.

Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB) toplantıları kapsamında alınan kararlar, tarihi mirasını geçmişten bu güne taşıyan ilçede bir bir hayata geçiyor. Atatürk büstünden başka bir şey bulunmayan ve minibüslerin durak olarak kullandıkları ilçe meydanını, Asarcık Turizm Eylem Planı kapsamında yeniden projelendiren Büyükşehir Belediyesi, rekreasyon çalışmasını tamamlayarak, meydanı yeniden ilçeye kazandırdı.

Otopark olarak da kullanılan meydanı araç trafiğine kapatan Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Büstü’nün karşısına Osmanlı mimarisini anımsatan Saat Kulesi inşa etti. Meydanın tabanı ise estetik görünümlü renkli taşlarla kaplanarak, oturma gurupları yerleştirildi. Rekreasyon çalışmasını bulunla bırakmayan Büyükşehir Belediyesi, meydanı gören konutların dış cephelerini de ahşapla kaplıyor. 4 konutun ahşap dış cephe kaplama çalışması tamamlandı. Zaman içinde diğerleri de kaplanarak Asarcık,  hem meydanı hem de konutlarının estetik görünümü ile farklı bir konsepte kavuşmuş olacak.

TARİHİ AHŞAP CAMİLER PROJELENDİRİLİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın başkanlığında Asarcık’ta yapılan SAMTAB toplantısında, ilçede maneviyat turizminin geliştirilmesine yönelik yapılacak diğer yatırımların projelendirme çalışmaları ise sürüyor.  Proje hazırlıkları süren yatırımlardan Akyazı  köyündeki 300 yıllık ahşap tarihi Gökgöl Camii’nin onarımı kurul tarafından onaylandı ve ihale hazırlıkları devam ediyor. 1180 yılında yapılan camii, en son 1970 yılında tamir görmüştü. Mimari ve üslup açısından 16. yy. ahşap camileri özelliği taşıyan camiinin çevresindeki yerli taştan yapılmış mezar taşları dikkat çekerken, ahşap sütunlarında Osmanlıca bilgiler ve kapılarında ise Hz. Davut ve Hz. Süleyman mührü yer alıyor.

Koşaca köyündeki tarihi ahşap Koşaca Camii’nin ise kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Kökboyası ile yapılmış kalem işi ve boyalı oymaların bulunduğu camii,  mimari üslubu itibariyle 17. yy. ve süsleme üslubu ile de 18. ve 19. yüzyıllara işaret ediyor.  Tarihi Ahşap Koşaca Camii’nin orijinal hali korunarak restorasyon projesi ihalesi de yapıldı ve kurul onayından sonra ihaleye çıkılacak.

Öte yandan Gökgöl su değirmeni çalışır hale getirilecek ve etrafında organik pazar yeri kurulacak. Bunun yanında tarihi ahşap Asarcık evlerinden bir tanesi satın alınarak restore edilecek veya benzeri yapılarak, Asarcık’a özgü mutfak ürünlerinin sunulduğu bir kafe-lokanta olarak hizmet vermesi sağlanacak.

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

İlçenin antik çağdan günümüze ulaşan, ilk  Tunç  çağı ve  Hellenistik dönemde iskan gören Emir Musa köyündeki Horoztepe  tümülüsü  ile Biçincik mahallesi Şatiba  mevkiindeki tümülüs temizlenerek, bunların jeolojik etütleri yapılarak turizme kazandırılacak.  Bununla ilgili proje hazırlıkları sürerken, çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı”nın yetki vermesi ile başlanacak.

GÜREŞ ALANI TAMAMLANDI, SIRA TESİSLERDE

Turizm yatırımları kapsamında Töngel Tepesi’nin genişletilerek geleneksel at yarışları ve güreşlerin yapılabilmesi çalışmasında ise önemli mesafe kat edildi. Güreş alanı yapımı tribünleriyle birlikte tamamlanırken, proje kapsamında yürüyüş parkuru, otopark, ahşap restoran, kafe, açık hava aletli spor alanı, ve çocuk oyun alanları da oluşturulacak. Ayrıca tepenin çevre düzenlemesi yapılacak, tribün, mescit,  tuvalet ve diğer ihtiyaçları tamamlanarak modern bir tesis haline getirilecek.



Samsun Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön