29 / 03 / 2024

Sanayiciye TOKİ desteği deliyor!

Sanayiciye TOKİ desteği deliyor!

EBSO Başkanı Ender Yorgancıla r’ın devletin TOKİ modeliyle fabrika yapması önerisine hükümet yeşil ışık yaktı. Sanayicinin binaya para bağlamayacağı bir modelin hayata geçirileceği de açıklandı,




Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın devletin  TOKİ  modeliyle fabrika yapması önerisine hükümetten destek geldi. Egedesonsöz'den Sinan Doğan'ın haberine göre Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Akdeniz, Ege-Marmara ve Karadeniz’e 3 büyük üretim-yatırım bölgesi kurulacağını belirterek, bu bölgelerde sanayicinin binaya para bağlamayacağını, fabrikayı devlet yapacağını, sanayicinin de devlete kira ödeyeceğini açıkladı.

Bakan Işık, “Türkiye’de en az üç bölgede çok büyük üretim alanları çalışması yapıyoruz. Bu alanlarda Türkiye’nin cari açığına derman olacak üretimlerin yapılmasına çalışıyoruz. Büyük üretim alanları olacak. İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri var ama bundan çok daha büyük üretim alanları olacak. En az bin dönüm alan olacak, hatta 20 bin dönüme kadar büyük araziler üzerinde buna imkan sağlanacak. Bu konuda, Akdeniz, Ege-Marmara bir de Karadeniz Bölgesi ön plana çıkabilir”

dedi.

 

YÜKSEK GİDER VURGUSU

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, devletin TOKİ modeliyle fabrika kurmasını önererek şunları kaydetmişti: “Sanayici üretim, yatırım yapmaya karar verdiği zaman gidiyor bir arsa alıyor. 10 bin metrekarelik kapalı bina yapacaksa 20 bin metrekarelik arsa almanız lazım. Bunun maliyeti metrekaresi 40 dolar olsa, 8 milyon lira eder. 5 milyon lira da binaya vereceksin. Hani makinelerin, hani işletme sermayen, hani yardımcı malzemelerin? Fabrika TOKİ veya bir benzeri yapı içinde yapılsın. Bunun adı TOKİ değil Toptan Fabrika olur. Önemli olan model... Sanayici fabrika parasını 120 ay içinde öderse, arsa ile binaya yatıracağı parayı makineye ve işletme sermayesine yatırır” demişti.

 

 

DEMİRTAŞ'TAN VETO

 

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise bu öneriyi eleştirmiş ve fabrikaları İzmirli müteahhitlerin yapabileceğini belirterek, “Bugün devlet parası kullanan TOKİ’ye yeni bir misyon biçilmek isteniyor, ‘Fabrikalar yapsın’ deniliyor. Bu İzmirli müteahhitlere,  İzmir  iş dünyasına karşı haksızlık. Fabrika yapmak için TOKİ’yi göreve çağırmak gereksiz. İzmir’de TOKİ’ye ihtiyacımız yok. Fabrika yaptırmak isteyen sanayici varsa, İTO üyesi inşaatçılarımız ile fabrikaları yapmaya talibiz” diye yanıt vermişti.


Gazete 9 Eylül


Geri Dön