26 / 04 / 2024

Şanlıurfa'da imar barışı uyarısı!

Şanlıurfa'da imar barışı uyarısı!

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, imar barışıyla ilgili uyarılarda bulundu. Paydaş, yürürlüğe giren İmar Barışı yasasındaki bilgi eksikliğini kötüye kullanmaya çalışan firmalar olduğunu söyledi.



Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, Yapı Kayıt Belgesi konusunda uyarılarda bulundu. Açar "Herkes şehir plancısı, herkes mimar, herkes mühendis yeri geldiğinde.  Elinde tabletlerle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün etrafında gezen ‘İmar barışından yararlanmak istiyor musunuz?’ diyen bir grup türemiştir. Bu konuda teknik elemanlara başvurmalarını vatandaşlarımıza sağlıkla öneriyoruz" şeklinde konuştu.

ŞUTSO Meclis Üyesi Paydaş, yürürlüğe giren İmar Barışı yasasındaki bilgi eskiliğini kötüye kullanmaya çalışan firmalar olduğunu belirtti. Paydaş, bazı kötü niyetli kimselerin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü logosunu kullanarak insanları kandırdığını açıkladı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Paydaş, "6 Haziran 2018 tarihinde 3194 sayılı imar yasasının, geçici 16. maddesi uyarınca İmar Barışı olarak nitelendirilen bir yasa yürürlüğe girdi. Bu yasa ile beraber kayıp olan, kaçak olan, kayıt altında olmayan yapıların kayıt altına alınması amaçlanıyor. Ancak bu yasanın içeriği ile ilgili ne yazık ki ciddi anlamda bir bilgi eksikliği ve bir boşluk oluştu. Ve bu boşluğu bazı tasvip edilmeyen, firmalar kötüye kullanarak doldurmaya çalışmakta. Dün Çevre Şehircilik İl Müdürüyle yaptığımız toplantıda da, bu bilgi kirliliği, bu boşluğu doldurmak amaçlı, müdürlüğün logosu kullanılarak, bir takım danışmanlık hizmeti sunduğunu söyleyen, bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış yetkili firma olduğunu iddia eden firmalar ortaya çıktı. Ne bakanlığın, ne de müdürlüğün bu anlamda yetkilendirilmiş bir kuruluşun olmadığını, bütün teknik arkadaşların, mimarların, mühendislerin bu danışmanlık hizmetini sunabileceklerini bize ifade ettiler" açıklamasında bulundu.

ÇALIŞTAY KURULACAK

İmar Barışı konusunda vatandaşları bilgilendiren beyaz masa kurulduğunu söyleyen Paydaş, "Yaşanan bilgi kirliliği oluşumunun önüne geçmek için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 8. Komitesi olarak bir çalıştay yapma kararı aldık. Eksik bilgilerin, mevcut bu yasanın getirdiği kent anlamında olumlu olumsuz teknikleri tespiti noktasında biz çalıştay yapma kararı aldık. 1 Ağustos 2018 Çarşamba günü saat 15.00’te Ticaret Odası Meclis Salonunda, bu anlamda bir panel düzenleme kararı aldık. 2 oturumdan oluşacak. 1. oturumda Şehir Plancılığı Genel Başkanı Sayın Orhan Sarıaltun’un katılımıyla bir oturum olacak. 2. oturumda ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Tapu Kadastro İl Müdürlüğünden teknik arkadaşlar, bu yasanın teknik anlamda işleyişi, uygulama esaslarının neler olduğuna dair bize sunumda bulunacaklar. Amacımız bu panelle söz konusu yasanın tüm içeriğinin bilinmesi, uygulama esaslarında yalan, yanlış bir takım yönlendirmelerle farklı uygulamaların ortaya çıkmaması. Bu panelimize bütün kentimizin sivil toplum örgütlerini, meslek örgütlerini ve vatandaşlarımızı bu panele katılımlarını, katkı sunmalarını, kafalarında herhangi bir soru işareti varsa bunları bulma noktasında katkı sunmalarını bekliyoruz" dedi.

SELİM AÇAR'DAN UYARI

İmar Barışı ile ilgili bilgisi olmayan kişilerin konuya el attığını vurgulayan Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, "Bu olayın teknik boyutu, olayın diğer boyutuna gelince de bu yasa kapsamında teknik veya teknik olmayan herkes olaya el atmaktadır. Zaten bizim de en büyük problemimiz budur. Ne boyacı boyasını yapmaktadır, ne de sıvacı sıvasını yapmaktadır. Herkes şehir plancısı, herkes mimar, herkes mühendis yeri geldiğinde.  Elinde tabletlerle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün etrafında gezen ‘İmar barışından yararlanmak istiyor musunuz?’ diyen bir grup türemiştir. Bu konuda teknik elemanlara başvurmalarını vatandaşlarımıza sağlıkla öneriyoruz" açıklamasında bulundu.


Geri Dön