24 / 04 / 2024

Satılan hobi bahçeleri yıkılacak!

Satılan hobi bahçeleri yıkılacak!

Tarım arazilerinin bölünerek satışının engellenmesi için geçen aylarda Meclis'te de onaylanan düzenlemeyle hobi bahçelerinin satışı yasaklanırken, yasal düzenlemeye karşın online platformlarda çıkılan yüzlerce ilanla bu alanda yapılan satışlar sürüyor.



Tarım arazilerinde yapılaşmanın ve niteliğinin bozulmasının önünü açması sebebiyle tartışmalara neden olan ve geçen senenin başında Meclis'ten geçen düzenlemeyle satışı yasaklanan 'hobi bahçeleri'ne ilişkin ilan verilmeye devam ediliyor. Yeni Şafak Gazetesi'nden Kenan Biter'in haberine göre; kanuna göre tarım arazilerini hobi bahçeleri aracılığıyla bölerek satan ve pazarlayanlara 1 seneden 3 seneye kadar hapis cezası uygulanması öngörülüyor.

METREKARE BAŞINA 10 LİRA CEZA

Tarım arazilerinde plan ve projelere aykırı uygulamalar yapanların valiliklerce belirlenerek sorumlu kişi ve kurumlara ise 1000 TL'den az olmamak şartıyla, bozulan arazinin metrekaresi hesaplanarak ve her metrekare başına 10 TL idari para cezası uygulanıyor.

Satılan hobi bahçeleri yıkılacak!

TARLALARI BÖLEREK 1'E 20 KAZANIYORLAR

Düzenlemenin çıkmasından sonra ellerindeki bu tarz arazileri bir an önce satmak isteyen kişilerse online kanallar aracılığıyla verdikleri yüzlerce ilan ile yasaklı bir satışa gerçekleştiriyor. 

Söz konusu kişiler Kovid-19 salgınından önce çok sayıda kişinin kent hayatına alternatif doğada kendisine ait bir yeri olması yönündeki arayışıyla ilgili de harekete geçerek satın aldıkları tarlaları noterde 500'er metrekare büyüklükte parçalara bölerek kurdukları şirket veya kooperatif üzerinden dönümü 10 bin Türk Lirası olan tarım arazisini kimi yerlerde 200 bin Türk Lirası'na kadar yükselen fiyatlarla satıyor ve 1'e 20 para kazanıp işin içinden sıyrılıyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, kanunda hiçbir değişiklik olmamasına karşın vatandaşların bu tarz yerleri alıp satmayı sürdürdüğünü dile getirdi. 

TAPU ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK OLMADIĞI İÇİN FARK EDİLEMİYOR

Kendisine de hala alış ve satışların yapıldığıyla ilgili bilgilerin geldiğine vurgu yapan Kılıç, "Biliyorsunuz bu satışlar elde ele olan satışlar olduğu için devletin bile çoğunu fark edemediği satışlar oluyor. Çünkü tapu üzerinde bir değişiklik olmuyor. Bunlar kendi aralarında anlaşıyorlar. Bir kooperatif gibi kendi aralarında bir paylaşım modeli kuruyorlar. O kooperatif adına tarlayı aldıkları için sanki bir kişi almış gibi oluyor. Kooperatiflerin de şahıs gibi mülk edinme hakları olduğu için" açıklamasında bulundu. 

Satılan hobi bahçeleri yıkılacak!

KANUN İLE ER GEÇ YÜZLEŞECEKLER

Bu tarz yerleri alanların da satanların da Meclis'ten geçip yasalaşan kanun ile er geç yüzleşeceğinin altını çizen Kılıç, şunları kaydetti: 

"Bu yasal düzenlemeyi bildikleri halde neden böyle davrandıklarını anlamak çok zor. Kimi kötü niyetli emlakçılar da bu işlere ön ayak oluyor. Sosyal medyada yeni bir düzenleme çıkarılması yönünde algı oluşturuluyor. Ancak bu yönde kanun yapıcılar tarafında hiç bir adım yok. Bunlar ortada yokken bu yönde algı oluşturmaya çalışanlar bu işten çıkar sağlamaya çalışanlardır."

YIKILARAK CEZAİ YAPTIRIM UYGULANACAK

Çok sayıda belediyenin hobi bahçesi sahiplerine gerekli tebligatları yolladığıyla ilgili kendilerine bilgi geldiğine de vurgu yapan Kılıç, kanunun uygulanacağını bile bile bu yerleri alanlara uyarılarda bulundu. Kılıç, bu tarz yerlerin yıkılarak sahiplerinin de cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelebileceğini ifade etti.

Ruhsatsız hobi bahçelerine dikkat!

Hobi bahçesi sahipleri 'yapı kayıt belgesi' mağduru!


Geri Dön