25 / 04 / 2024

Şehir hastanelerinin kiraları gizleniyor mu?

Şehir hastanelerinin kiraları gizleniyor mu?

Sağlık Bakanlığı 2019 yılı mali tablolarını yayınladı. Fakat bu tablolarda şehir hastanelerine ödenen kira bedellerine yer verilmemesine tepki gösterildi. 



Sağlık Bakanlığı 2019 yılı dönem sonu mali tablolarını yayınladı. Fakat, tablolarda Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yöntemiyle inşa edilen şehir hastanelerine ödenen milyarlarca TL'lik kira bedellerine yer verilmediği görüldü. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, Sağlık Bakanlığı'nın kira gelirlerini tabloya yazıp devasa hastane kira giderlerini yazmamasını ‘sansür' olarak değerlendirdi. 

Bacaksız, milyarlarca TL'ye ulaşan kira ödemeleri yüzünden Türkiye'nin sağlık harcamalarının artmış gibi göründüğünü vurgularken, ihaleler yoluyla müteahhitlere aktarılan kaynakların sağlığa ayrılan bütçeyi yuttuğunu ifade etti. 

KİRA GİZLENDİ Mİ?

Bacaksız, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı 2019'u dönem sonu mali tabloları üzerinde yaptıkları incelemelerde kamuoyunun bilgisine sunulması gereken bilgilerin gizlendiği sonucunu çıkardıklarını dile getirdi. 

Sağlık Bakanlığı'nın mali tablolarının gelirler bölümünde kira gelirlerinin bulunmasına karşılık giderler bölümünde kira giderleri başlığına yer verilmediğini belirten Bacaksız, “Bu tablolar yıllık ödemeleri milyar doları bulan şehir hastaneleri kira giderlerini sansürleme çabası mıdır” şeklinde konuştu.

Bacaksız, yayımlanan mali tablolarda bakanlığın 2019 yılı giderlerinin 51 milyar 514 milyon TL, gelirlerinin ise 5 milyar 557 milyon TL olduğunu belirtirken; giderlerde ilk sırayı 21.5 milyar TL ile personel ödemeleri, ikinci sırayı 13.5 milyar TL ile mal ve hizmet alımları, üçüncü sırayı da 12.5 milyar TL ile hizmet alımlarının oluşturduğunu vurguladı. 

Başkan Bacaksız, geçen yıl kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 140 milyon TL para transfer edildiğini, fakat bu transferin hangi kuruluşlara yapıldığının da belirtilmediğini kaydetti. Bacaksız, bilançoların kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulması gerektiğini söyledi.

Nasıl bu kadar arttı?

Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, 2015'te giderlerin sadece 2 milyar TL, mal ve hizmet giderlerinin 175 milyon TL, hizmet alımlarının 38.4 milyon TL olduğuna işaret ederek, “2015 yılında hizmet alımlarının tüm giderler içindeki payı yüzde 1.9 iken, 2019 yılında bu pay yüzde 24'e fırlamıştır.

Hizmet alımı ödemelerindeki büyük artışın sebebi KÖİ modeli ile uygulamaya konulan şehir hastanelerine ve Sağlık Bakanlığı hizmet binasına yapılan kira ödemeleri midir” şeklinde konuştu.

Yıl sonuna kadar 5 tane daha şehir hastanesi yapacağız!


Geri Dön