18 / 04 / 2024

Şehir merkezlerinde ortalama kiralar ne kadar?

Şehir merkezlerinde ortalama kiralar ne kadar?

Türkiye genelinde kira ücretleri yükselmeye devam ediyor. Emlak sitelerinden derlenen verilere göre; 50 kentte ortalama kira ücreti 2 bin 495 TL.



Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türkiye'de "şehir merkezindeki kiraların ortalama 1261 lira olduğu" görüşünü dile getirdi. Bakan Nebati, TBMM Genel Kurulu'nda dün gerçekleştirdiği konuşmasında muhalefet vekilleri tarafından bu açıklaması sebebiyle eleştirilince verilerin kendisine ait olmadığını savundu ve "Kaynak, Numbeo Yaşam Maliyeti Veri Tabanı" dedi.

İndependent Türkçe'den Mehmet Efe Altay'ın haberine göre Bakan Nebati'nin bu ifadeyi kullanırken hangi "şehir merkezlerini" referans aldığı bilinmese de Numbeo verileri farklı fiyatları işaret ediyor. Dünya ülkeleri ve kentleri ile ilgili büyük bir veri tabanına sahip olan Numbeo'da Türkiye'nin 50'den fazla şehrindeki ortalama yaşam maliyetleri açıklanıyor. 

Şehir merkezlerinde ortalama kiralar ne kadar?

50 şehirde ortalama kira 2495 lira

Sitede her bir kent için kira ortalaması ayrı ayrı açıklanmıyor ancak 50 şehir için ortalama kira, 2495 lira olarak hesaplandı. Bu rakam şehir merkezinde 1 yatak odalı bir ev için veriliyor. Endeksa'nın 2021 Kasım sonu verilerine göre ortalama 110 metrekare olarak kiralık konut büyüklüğünde, metrekare fiyatı 15 lira olarak hesaplanıyor. Bu verilere göre ülkede ortalama kira fiyatı 1650 lira olarak hesaplanıyor. Endeksa verilerinde Türkiye'nin 3 büyük şehrinde ise ortalama ev kiraları; İstanbul'da ortalama 100 metrekare, 2100 lira, İzmir'de ortalama 110 metrekare, 1980 lira, Ankara'da ortalama 110 metrekare, 1560 lira şeklinde.

1250 liraya merkezde ev yok

Türkiye'nin önde gelen emlak sitelerine bakıldığında da 1250 liraya kiralanabilecek daireler şehir merkezlerinde yer almıyor. İstanbul'da bu rakama ancak kiralık oda bulunabilirken,  İzmir  ve Ankara'da şehir merkezlerinin dışarısında "stüdyo" olarak kabul edilen daireler ile 1+1 evler bulunabiliyor.

Nureddin Nebati'nin kira fiyatları açıklamasında tutarsızlık iddiası!

İstanbul'da kira fiyatları yüzde 71,43 arttı!


Geri Dön