29 / 03 / 2024

Şehirden köye göç arttı! Çiftlik evlerine talep arttı!

Şehirden köye göç arttı! Çiftlik evlerine talep arttı!

Metropol hayatından sıkılanların şimdilerdeki tercihi çiftlik hayatı oldu. Marmara ve Ege Bölgelerinde çiftlik ilanlarına talep arttı....



Son damla koronavirüs oldu ve şehirler pek çok insana sıkıntı vermeye başladı. Bir dönem küçük yerlerden kaçarak, renkliliğe, kalabalığa ve dahası özgürlüğe doğru şehre koşanlar, şimdi tam tersine sakin ve görece az insanın olduğu yerlere göç etmek istiyor. Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt'un haberine göre; pek çok insan, küçük yerlere, sahil kasabalarına, memleketine dönmek için yol arar oldu. Bu arada “doğal yaşama dönüş” güçlü ve belirgin bir trend haline geldi. Yine göç yollarına düşen, bu defa doğal yaşama dönmeyi tercih edenler arasında, bu dönemi para kazanma fırsatı olarak değerlendirenler de var. Onların gözü çiftlik kurarak doğal yaşamın keyfini çıkarmakta ve bir yandan da para kazanmakta. Devletin bu konuda verdiği ciddi teşvikler, durumu daha da cazip hale getiriyor. (Bu haftaki sayımızdaki Genç Sertkaya'nın haberinde tarımsal destek ve hibelerle ilgili ayrıntılı bilgilere erişebilirsiniz.) İstanbul'a en yakın çiftlik bölgeleri olarak Trakya'daki Silivri ve Çatalca ilçeleri dikkat çekiyor. Çiftlik kurmak isteyen yatırımcıların ilk baktıkları yerler İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir olarak sıralanıyor. Bu hafta, satılık çiftlik ilanlarını, bulunduklari lokasyonlarını, fiyatlarını ve özelliklerini okurlarımız için araştırdık...

İSTANBUL, TEKİRDAĞ, EDİRNE

Şehirden köye göç arttı! Çiftlik evlerine talep arttı!

İstanbul'da gözümüze en çok Silivri ve Çatalca bölgesindeki ilanlar çarpıyor. Bu bölgelerde özellikle küçükbaş hayvancılık yaygın. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İstanbul'da Silivri ve Çatalca'da çiftlik ilanları mevcut. Silivri'de Ateşoğlu markasının olması avantaj yaratıyor” diyor ve pandemiden sonra çiftliklere olan talebin arttığını söylüyor. Satılık ilanlarında en çok, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı için uygun yerler olduğu bilgileri görülüyor. Trakya'da ise Tekirdağ (Hayrabolu, Malkara, Şarköy), Edirne (Keşan), Kırklareli (Lüleburgaz, Babaeski), çiftlik yatırımı konusunda en ideal alanlar olarak öne çıkıyor. Özelmacıklı, Çanakkale'de Biga, Balıkesir’de Gönen, Bursa'da Karacabey, Kocaeli'de Kandıra'nın öne çıkan diğer bölgeler olduğunun altını çiziyor.

"TERCİH KÜÇÜKBAŞTAN YANA”

Özelmacıklı'ya göre, hayvan çiftliklerine yönelik talep oldukça yüksek. Bunlar arasında ise küçükbaş çiftlikleri önde geliyor. Lojistiği kolay olan bölgelere daha çok talep olduğunu belirten Özelmacıklı, yatırımcıların en çok hangi çiftlik türlerine yatırım yaptığını şu sözlerle açıklıyor:
"Bu dönemde köy içindeki arsalar ön planda. İçinde köy evi bulunan, 100 başa kadar hayvan bakılabilecek yeri olan, hayvanların otlayabileceği alanlara sahip çiftliklere talep yoğun. Hayvan çiftliklerinde süt taşıma kuralları nedeniyle mandıralara olan mesafelere dikkat edilmeli. Devlet bu konuda birçok destek veriyor. Kredi şartlarını sağlamanın koşullarını net olarak bilmeyenler var. Hiç para harcamadan çiftlik kurulabileceğini düşünen girişimcilerin çabaları boşuna. Projelerin onay ve takibinde çok sıkı kontroller söz konusu. Çiftliğin meraya yakın olması önemli. Arsaların kısım kısım olması yerine, toplu arazilere yakın çiftlikler daha ön planda diyebiliriz.''

"17 MAYIS SONRASI ARTTI”

Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, en çok satılık çiftlik ilanının verildiği lokasyonları Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri olarak sıralıyor. Tandoğan, “Satılık çiftlik ilanları kategorisine olan talep 15-21 Mart haftasında son bir yılın en düşük seviyelerinde seyrederken, 17 Mayıs ve sonrasında ise ilginin tüm zamanların en yüksek arama hacmine ulaştığını söyleyebiliriz” diyor. Ege Bölgesi'nde bu tipteki ilanlar Manisa ve çevresinde yoğunlaşırken, Marmara Bölgesi'nde Trakya lokasyonunda, İç Anadolu'da ise Kırıkkale civarında yoğunlaşıyor.

'ÇİFTLİK EVİ' KATEGORİSİNE İLGİ

Sahibinden’e göre, çiftlik evi başlığı altında ilan verilen bölgeler arasında İstanbul'da Çatalca ve Silivri, Muğla'da ise Milas ve Bodrum öne çıkıyor. Haziran'da “çiftlik' kelimesi ile yapılan aramalar geçen yıla göre yüzde 50 artmış. Son dört yıl içinde ‘çiftlik evi' kategorisinde en çok ilan açılan ve kapanan ay, yine 2020 Haziran olmuş. Kullanıcılar en çok “Çiftlik İşyeri' ve 'Çiftlik Evi' kelimeleriyle iş amaçlı veya yaşam amaçlı çiftlik aramış. İşyeri olarak ilan verilen çiftliklere bakıldığında, en popüler 10 çiftlik ilanına göre hayvancılık yapılan çiftlik ilanları, üretim çiftliklerinden biraz daha fazla. Haziran'da işyeri amaçlı en çok ilan verilen ilçeler, Bursa'da Yenişehir ve Mustafakemalpaşa, Kırklareli'de Lüleburgaz olmuş.

DOĞAL HAYATA DÖNÜŞ

Şehirden köye göç arttı! Çiftlik evlerine talep arttı!

ProjEkspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş İdikut, en çok satılık çiftlik ilanının İstanbul, İzmir,  Ankara  ve Bursa olduğunu söylerken, pandemi sürecinde çiftlik evi ve çiftlik evi yapılabilecek arsa arayışınin arttığına dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul'a yakın Çatalca, Kırklareli, Edirne, Çanakkale gibi bölgelere talebin arttığını söyleyen İdikut, doğal hayata dönüş eğiliminin yaygınlaştığını belirtiyor. “Hayvancılığın aksine üretim çiftliklerine daha çok talep var. Şehirlerde yaşayanların en büyük özlemi dalından sebze ve meyve koparmak. Yönelim de bu doğrultuda ilerliyor” diyen İdikut, fiyatların da bu talebe göre şekillendiğini söylüyor. İdikut'a göre, İstanbul Çatalca'da 500 metrekare bahçe içerisinde 2+1 bağ evi 500 bin TL iken, 5 bin metrekare bahçe içerisinde 500 metrekarelik çiftlik evi 5 milyon TL civarinda bulunabiliyor.

Şehirden köye göç arttı! Çiftlik evlerine talep arttı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise, salgınla birlikte pek çok alışkanlığın değiştiğini, tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunun farkına varıldığını ifade ediyor. Normalleşme sürecinin başlaması ile tarım ve besicilik faaliyetlerine olan talebin arttığına dikkat çeken Yazıcı, bu durumun arazi fiyatlarına da yansıdığını söylüyor ve “Talep gören arazilere baktığımızda özellikle, imarlı ya da yatırım amaçlı değer artışı beklenecek yerler değil, tarım amaçlı kullanıma uygun yerlere talebin arttığını görüyoruz” diyor.

Pandemi sonrası değişen gayrimenkul talebi tarzının müstakil ev ve çiftliklere ilgiyi artırdığını dile getiren Gaboras CEO'su Kurtuluş Altun, hem bir yatırım hem de bir yaşam alanı kurmak isteyenler için başta Tekirdağ olmak üzere İstanbul, Yalova ve Muğla'da pek çok alternatifin olduğunu vurguluyor. Altun, “GOS Algoritmaları tarafından belirlenen arsa yatırım puanları incelendiğinde Tekirdağ’da Marmara Ereğlisi, İstanbul'da Silivri ve Çatalca, Antalya'da Serik ve Balıkesir'de Ayvalık ilçeleri ön plana çıkıyor.

Bodrum’un Gümüşlük ve Mudanya'nın Yalıçiftlik mahalleleri de dikkat çeken diğer yatırım alanları olarak listemizde yer alıyor” diyor. Tekirdağ’da ortalama bir çiftliğin 8 milyon TL'ye alıcı bulduğunu söyleyen Altun, bu rakamın İstanbul'da 3.7 milyon TL, Aydın'da isa 2.8 milyon TL olarak değiştiğini ifade ediyor.

"En karlı yatırımlardan biri"

Köylerde en çok küçükbaş hayvancılık için uygun çiftlikler soruluyor. Çanakkale dağ köylerinde küçükbaş hayvan merası daha fazla. Özellikle Ezine ve Bayramiç bölgeleri öne çıkıyor. Satıcılar pandemiden sonra borçlandıkları ve zor duruma düştükleri için çiftliklerini elden çıkarıyorlar. Şu anda en karlı yatırımlardan biri küçükbaş hayvan çiftlikleri. Hayvanlar, meralarda karınlarını doyurabiliyor. Sütleri çok lezzetli oluyor. Özellikle Ezine peynirinde kullanılanlar... Çanakkale'de daha çok küçükbaş hayvancılık ile uğraşılıyor. İlde bulunan çiftlik ilanlarının fiyatları, diğer illere göre daha makul. Diğer illerin pahalı olma sebebi ise, orman arazilerinin olmaması. Çanakkale'de orman arazisi çok fazla.

"Mera sistemi gelişen iller arasındayız"

Erzurum bölgesinde tam teşekkürlü diyebileceğimiz çiftlikler çok az. Buranın iklim koşulları hayvancılığa tüm yıl için elverişli olmuyor. Hayvan yetiştiriciliği genelde kapalı olarak yapılıyor. Açık besi yapılmadığı için çiftlik satın alınsa da pek fark etmiyor. Kendimde bir çiftçi olarak söylemeliyim ki, her şey pahalandı; zarar ediyorum. Devletin çiftçiye teşvikleri bulunuyor. Erzurum'da sulu arazi çok az. Mera sistemi gelişen en önemli iller arasındayız. Bu oran yüzde 12 düzeyinde. Mera olmazsa, doğuda pek çok il hayvancılığı bırakmak durumunda kalır. Devletin daha çok daha teşvik vermesini bekliyoruz. Süt çiftliği için iklim şartları pek el vermiyor. Sadece yazın yapabiliyoruz. Keşke ilçelere ve kasabalara sütün temin edilebileceği bir sistem oluştursa. Bazı girişimciler teşvik almak için çiftliği kuruyor ve birkaç yıl sonra kapatıyor. Bu tür durumlar denetlenmeli. Ihtiyacı olanlara teşvik verilmesi daha iyi. Bir kaç yıl sonra et, süt ve diğer ürünler daha da pahalanacak.

"En yüksek teşvikler doğu bölgesine"

Erzincan'da satışa çıkarılan çiftlikler genelde ihtiyaçtan dolayı elden çıkarılıyor. Devlet tarafından en yüksek teşvikler Doğu bölgesine veriliyor. Erzincan'da, hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Buranın halkı genelde çiftçilikle uğraşıyor. Verilen teşvikler sayesinden başka sektörlerle ilgilenenler dahi tarım ve hayvancılığa yöneliyor. İlde eleman sıkıntısı yaşanmıyor. Yakın dönemde büyükbaş ve sera hayvancılığı yaygınlaşmaya başladı.

Koronavirüs sonrası şehirden köye kaçış başladı!


Geri Dön