29 / 03 / 2024

Şeker fiyatlarındaki uçuştan sonra gelen bomba adım! Resmen yasaklandı

Şeker fiyatlarındaki uçuştan sonra gelen bomba adım! Resmen yasaklandı

Türkiye'de şeker fiyatları son bir ayda gözle görülür şekilde arttı. Marketlerde satılan 5 kilogramlık Türk Şeker paketlerinin fiyatı 125 lirayı gördü. Hükümet 400 bin ton şeker ithalatı için düğmeye bastı ama gelen yasak kararı duyanları şoke etti.



Tarım ve Orman Bakanlığı, piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara kontenjan dahilinde şeker ithalatı yetkisi vermek için çalışma başlattığını açıkladı.

"ŞEKERİN TONU 750 DOLARDAN AŞAĞI OLMAZ"

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “1996’dan bugüne kadar şeker ithalatı yapılmıyordu. Dünyada şeker fiyatları yüksek. Tonu 750 (12 bin 225 lira) dolardan aşağı limanımıza gelemeyecek. İthalat izni kesinlikle özel şirketlere verilmemeli. Dünya borsa fiyatları düştüğünde içeriye girecek şeker miktarını kimse bilemez" dedi. 

Hükümet 400 bin ton şeker ithalatı için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatında gümrük vergisi ve varsa ek mali yükümlülükler sıfır olarak uygulanacak. Karar kapsamında düzenlenen ithal lisansları 15 Ekim 2022 tarihine kadar geçerli olacak. Karar çerçevesinde tespit edilen tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları Ticaret Bakanlığınca yayımlanacak tebliğle belirlenecek. Tarife kontenjan çerçevesinde ithal edilecek şekerden gümrük vergisi alınmayacak.

Hükümetin 400 bin ton şeker ithalatına açık çek vermesi ve ithalatçıdan vergi alınmayacağını açıklaması kafaları karıştırdı zira Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider "Türkiye'nin şeker, buğday ve et stoklarında eksik yok fazla var" açıklaması yapmıştı.

Gizligider, "Basında zaman zaman estirilemeye çalışılan, ulusal kanalların da uzun uzun yer verdikleri haberde, Hindistan’dan buğday ithal ediliyor. Ama bizim kayıtlarımızda böyle bir şey yok. Kaynağını araştırdık ve Hindistan da zaten ihracatı yasaklamış. İstesek alamayız. Şunu açıkça söylüyorum; bizim, buğday noksanımız değil, buğday fazlalığımız var. Bizim, et noksanımız yok, fazlamız var. Bizim, şeker noksanımız yok, fazlamız var" dedi.

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön