19 / 04 / 2024

Selahattin Keten: Ada bazında imara geçilmeli!

Selahattin Keten: Ada bazında imara geçilmeli!

Kentsel dönüşümde alt yapı konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Keten İnşaat'ın Başkanı Selahattin Keten, "Parsel bazında imarlarla bunu çözemeyiz. Kentsel dönüşümdeki büyümenin ada bazında imarlar verilerek düzenlenmesi gerek" dedi.



İstanbul'da kentsel dönüşümün geç başladığını belirten Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, şu anda Türkiye genelinde 6,5 milyon civarında depreme dayanıksız bina bulunduğunu söyledi. Bu yapıların bir an önce yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Keten, "Aslında devlet yeterli desteği sağlıyor ancak biz inşaatçıların en büyük sıkıntısı, en büyük zorluk noktası bürokrasi oluyor. Bürokrasinin bu yönde daha hızlı bir şekilde dönmesi lazım ki eski bina rezervlerinin yenilenmesi kolaylaşabilsin" dedi. Keten, bir diğer sıkıntılarının ise plansız bir kentsel dönüşüm olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Alt yapı konusunu yeteri kadar çözemedik. Ancak parsel bazında imarlarla bunu çözemeyiz. Kentsel dönüşümdeki büyümenin ada bazında imarlar verilerek organize edilmesi gerekiyor." Başta Nişantaşı olmak üzere İstanbul'un farklı bölgelerinde birçok konut projesine imza atan Keten İnşaat, Ulus, Şişli, Etiler ve Bağdat Caddesi civarında butik proje ve lüks konutlar inşa etmiş. 23 şantiyede çalışmalarına devam eden Keten inşaat, 5 yıldır Nişantaşı, Ulus ve Suadiye'de depreme dayanıksız binaları yeniliyor. Selahattin Keten, "İstanbul'un birçok semtinde sağlıksız, eski binaların yıkılarak günün teknolojisine uygun, daha dayanıklı, uzun ömürlü ve çağdaş yapıların yapılmasını kendimiz için görev kabul ettik. Eskiyen, ekonomik ömrünü doldurmuş binaları yıkıp, depreme dayanıklı, semt dokusuna uygun ve akıllı bina özelliklerine sahip yeni yaşam alanlarına dönüştürüyoruz. Şu ana kadar daire sayıları 10-30 arasında değişen 100'ün üzerinde binayı yeniledik. Yeni projelerimizi de hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu. 




Kentsel dönüşümde devam eden projeleri var 

Selahattin Keten, bu yü, devam eden projelerini tamamlama üzerine bir program belirlemiş. Kadıköy ve Eyüp'te devam eden sıfırdan projeleri bulunduğunu anlatan Keten, şöyle konuştu: "Etiler ve Ulus'ta da sıfırdan projelerimizi bitirdik. Eyüp'teki projemiz Silahtarağa'dayer alıyor. Tarihi yarımadanın uç tarafında yaklaşık 15 bin metrekarelik kapalı alanlı iki blok konut inşa ediyoruz. Mayıs sonunda tamamını teslim edeceğiz. Ayrıca Kadıköy'de 26 konutluk bir proj emiz var. Bağdat Caddesi'nde 2 bin 500 metrekare bir iş merkezi yapıyoruz. Yine Kadıköy'de yapıp bitirdiğimiz 3 bin 500 metrekarelik 10 daire yapıp teslim ettik. Kentsel dönüşüm anlamında ise Şişli bölgesinde devam eden 17, Etiler'de ise 2 projemiz devam ediyor." 



'Gayrimenkul sektörü ikinci yarı hareketlenir' 

Selahattin Keten Seçim öncesinde her ne kadar bir biri ardına lansmanlar yapılsa da asıl hareketliliğin seçim sonrasında yaşanacağını belirtti. Seçime kadar bekle-gör politikasının uygulanacağını dile getiren Keten, "Seçim sürecinde sektörde bir yavaşlama olacaktır ancak bu yavaşlama seçim sonrası yerini canlanmaya bırakacaktır." dedi.


 

Keten, sektörün büyüme hızı hakkında ise şu yorumda bulundu: "Ekonomide yüzde 3,5 civarında büyüme Ben inşaat sektöründe ise yüzde 4,5 üzerinde bir büyüme olacağını tahmin ediyorum. Konut sektörünün son yıllarda olduğu gibi bu yıl da yükselişini sürdüreceğini düşünüyorum. Ancak fiyatlarda arsa bazında artış var ve bunu müteahhitler olarak kendi aramızda çözmeliyiz. Balonla ilgili söylentiler de var. Ancak ruhsat rakamlarına baktığımızda balon olmadığını görebiliriz. Şu anda alım gücü çok düşük. Devlet seçim öncesi alternatifler geliştiriyor ancak yine de alım zor." 



Dünya


Geri Dön