25 / 04 / 2024

Selinus Sahili imara açılıyor!

Selinus Sahili imara açılıyor!

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yer alan doğal sit alanı statüs konumundaki Selinus Sahili yapılaşmaya açılıyor. Plajın koruma amaçlı imar planına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verildi.



Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan doğal sit alanı statüs konumunda bulunan Selinus Sahili imara açılıyor.

Oda TV'den Yusuf Yavuz'un haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verilen koruma amaçlı imar planı kapsamında, Kızılin Mevkii olarak anılan 2 kilometrelik sahilde ilk 5 yıldızlı otel projesini Green Park Oteller zincirinin sahibi Adil Üstündağ hayata geçirmek istiyor. Ancak Gazipaşa Belediyesi’nin yürüttüğü 18 uygulaması ilçede tartışmalar yaşandı. İmar Kanunu’nun 18. Maddesi gereğinde yapılan parselizasyon çalışmaları kapsamında Selinus sahilinde otel inşa etmek isteyen Üstündağ’ın parçalı arazilerinin birleştirildiği ve bu yolla bölgedeki arazi sahiplerinin mağdur edildiği iddia edildi.

Koruma amaçlı imar planında Selinus Plajı bölgesinde otellere ayrılmış 10 ayrı parsel bulunuyor. Büyüklüğü 50 bin metrekarenin üzerindeki parsellerde yüzde 80 yapı izni verilmesi tarım arazileri, muz bahçeleri ve kumsaldan oluşan sahilin betona boğacak. Gazipaşalılar ilçenin doğal ve kültürel zenginliklerinin korunarak turizmin geliştirilmesini isterken betonlaşmayı getiren kitle turizminin bu zenginliklere zarar vereceğini düşünüyor.

GAZİPAŞA SELİNUS SAHİLİ 5 YILDIZLI OTELLERE AÇILDI

Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki Selinus Plajı da yapılaşmaya açıldı. Selinus antik kenti ile Kızılin mevkii arasında bulunan yaklaşık 2 kilometre uzunluğuna sahip sahil şeridini de kapsayan koruma amaçlı imar planına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onay verildi. Hacımusa Çayının batısındaki alanda, doğal sit alanı statüsünde yer alıyor. Bölgede kumsal, tarım arazileri ve muz bahçeleri bulunuyor. Koru ve Pazarcı mahallerinin sahil kesimlerinde yer alan koruma amaçlı imar planı kapsamında ilçe halkının günübirlik alan olarak kullandığı sahil alanda 10 ayrı parsel oteller için ayrıldı. Plan notlarında açıklanan bilgilere göre alanda karstik boşluklar belirlendiği açıklanırken temel kazıları sırasında karşılaşılacak karstik boşluklara çimento enjekte edilmesi öneriliyor.

ADI ‘KORUMA PLANI’ AMA SU KAYNAKLARININ ÜZERİ BETONLAŞTIRILIYOR

Adı “koruma amaçlı imar planı” olan ancak korumadan uzak bir içeriğe sahip olduğu açıklanan imar planında, yapılaşmaya neden olan sahilde çakıllı ve kumlu zeminler bulunduğu kaydedilerek bu alanlardaki yapılaşma sırasında şişme problemleriyle kaşılaşılabileceği ifade edilerek önlem alınması talep ediliyor. İmar planına konu olan bölgede ayrıca yer altı su kaynakları bulunması planlanıyor. Planlama alanında akifer (yer altı su depoları) kayalıkların olduğu belirtilen plan notlarında, yer altı suyunun yükselebileceği alanların dikkate alınmasını ve temellerin buna göre belirlenmesi talep ediliyor.

50 BİN METREDEN BÜYÜK PARSELLERDE YAPILAŞMA ORANI YÜZDE 80

Parsel büyüklüğü 50 bin metrekarenin üzerine ulaşan arazilerde yapılaşma emsal oranının yüzde 80 olarak belirlenirken, kıyı kenar çizgisinin ikinci 50 metrelik bölümünde de yüzde 20 yapılaşma izni veriliyor. Korunan alan niteliğine sahip arazide bu kadar yüksek yapılaşma oranı verilmesinin ‘kişiye özel’ uygulama olduğu iddia ediliyor. İmar planına göre sahilde ayrıca restoran, kafe, pastane, spor alanları ve ibadethane gibi ünitelerin yanı sıra günübirlik kullanıyla ilgili tesisler inşa edilebilecek. En küçük parsel büyüklüğünde 5 bin metrekare olarak belirlenmesi ise bu bölgede daha küçük parsel sahibi olan vatandaşların arazilerinin ellerinden alınmasına neden oluyor.

GAZİPAŞA’NIN İLK 5 YILDIZLI OTELİNİ ADİL ÜSTÜNDAĞ YAPMAK İSTİYOR

Antalya’nın doğu kıyılarında betonlaşmadan korunarak son doğal sahillerden biri olan Selinus Plajı’nda ilk 5 yıldızlı oteli yapmayı planlayan girişimci ise Green Park Oteller zincirinin sahibi Adil Üstündağ. Selinus sahilindeki Gazipaşa Belediyesi’ne ait arazileri de satın alan Üstündağ, bu bölgede otel yapmak için yaklaşık 10 yıl boyunca girişimde bulunuyor.


Geri Dön