25 / 04 / 2024

Senegal Olimpiyat Stadyumu’nun tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık’tan!

Senegal Olimpiyat Stadyumu’nun tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık’tan!

Dakar’ın spor altyapısında bir amiral gemisi olacak Senegal Olimpiyat Stadyumu’nun tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılacak. 



Dakar yakınlarında yeni Diamnadio kasabasında inşa edilmesi planlanan 50 bin kişilik Senegal Stadyumu – Stade du Senegal’in temel atma töreni, Devlet Başkanı Macky Sall, hükümet üyeleri, FIFA genel sekreterinin katılım göstermesiyle 20 Şubat tarihinde düzenlenecek.

2022'de Afrika'da ilk kez planlanan Gençlik Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliğinde bulunacak Senegal’in başkenti Dakar’da gerçekleşecek törende, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan stadyum projesinin gösterildiği dev ekranlar önünde müziğe eşlik eden neşe dolu bir kalabalık, Stade du Senegal’in inşaatının başlangıcı olacak.

Stade du Senegal’in ilk harcını, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall koydu

"Paha biçilmez Senegal gençliği ve sporu en iyisine layık” diye konuşarak elinde bulunan kürekle açılışı yapacak Devlet Başkanı Macky Sall, Senegal'in spor tutkusunun araçlarını sağlayacak.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Dakar'ın 2022 yılında ev sahipliği yapacağı Gençlik Olimpiyat Oyunları vesilesiyle ilk kez açılacak olan bu iddialı projeyle beraber, Senegal Spor Bakanı ve Futbol Federasyonu'na dört yılda bir Afrika Uluslar Kupası düzenleme çağrısı yapacak.

Senegal Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı: “Geleceğin spor tapınağı olacak”

Diamniadio'nun entegre ve çok işlevli bir şehir olmasıyla ilgili çağdaş bir kamu altyapısının ilk adımlarından olan stadyum için Senegal Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı Mamadou Diagna Ndiaye "Geleceğin spor tapınağı olacak bu yapı, Diamnadio şehrini Afrika ve dünya ölçeğinde referans noktası haline getirmeye katkıda bulunacak" şeklinde konuştu.

Tabanlıoğlu Mimarlık'ın tasarladığı Dakar Arena'ya birkaç yüz metre mesafede bulunan Olimpiyat Stadyumu ve kompleksin inşaatını da Türk şirketi Summa yapacak.

Senegal futbolunu onurlandıran “son nesil bir mücevher” olarak tanımlanan stadyumun, 238 milyon avroya mal olacak. Master planın bir parçası olan ‘Stade du Senegal’ projesi, stadyum alanı ile kentsel doku arasında görsel ve sosyal bağlamda kentsel ilişki kuracak.

Stadyum, maç anında seyirci konforu sağlamanın yanı sıra taraftar dostu bir yaklaşımla, izleyicilerin stadyuma girmeden önce de vakit geçirebileceği, çevresiyle beraber sporun dinamizmini yansıtan bir ‘fan bölgesi’ olarak dizayn edildi. Proje, ekleri ve çevresi, kullanma deneyimi, erişim, tesis kalitesi, sürekli bakımı gibi sorunların incelikle çözüldüğü bir kompleks olacak.

Projede ek saha ve tesisler, sporcuların antrenman yapması, atletizm sporları ve diğer saha etkinlikleri için yedek alanlar olacak.

Stadyumun yapımında, ana stüktürü bir zarf şeklinde saran yumuşak kavisli eğrisel form, çok katmanlı metal panellerle örülü dış cepheyi biçimlendiriyor. Uzaktan da algınan bu ikonik yapı, gün içinde ışıltılı bir heykel bulunurken, geceleri ie stadyumdan yayılan renkli ışık hüzmeleri ve yüzeye uygulanan ışık oyunlarıyla dinamik bir görsellik şöleni sunulacak.

Afrika’da ve sporda Tabanlıoğlu Mimarlık imzası

Afrika’nın uluslararası ilişkilerinde onur kaynağı olan Ekvator Ginesi, Libya ve yine Senegal’de Kongre Merkezleri projelerini hayata geçiren Tabanlıoğlu Mimarlık’ın spor yapıları tecrübesi, 2009 yılında beri faaliyete geçen Astana Arena gibi inşa edilmiş olanların yanısıra geçen yıl gerçekleşen yarışmada kazandığı Kosova Stadyumu ve uluslararası yarışmada 11 finalistten biri olan Yeni Ulusal Japonya Stadyumu projelerini de kapsıyor.


Geri Dön