24 / 04 / 2024

Seyrantepe ihalesi iptal yolunda

Seyrantepe ihalesi iptal yolunda

Bomba! Bomba! Bomba! Galatasaraylılara çok kötü bir haber var! TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe'ye stadyum ve Ali Sami Yen'e ticaret ve turizm kompleksi ihalesinin iptal edilebileceğini söyledi. İhale neden iptal edilebilir? Sorun ne?



 - Üsküdar'daki Karayolları arazisini idareye en iyi geliri verdiği için GAP İnşaat'a verdiniz. Bu durumda Seyrantepe de size en çok payı veren Bozoğlu İnşaat'a mı gidecek?

Bozoğlu'nun hiç şansı yok. O firma bizim müteahhidimiz. Bir defa oradaki işi vereceğimiz firmanın referansı çok iyi olacak. Eğer TOKİ'ye iş yapıyorsa da başka referansa bakmam. Bozoğlu'nun bizdeki puanı 100 üzerinden 80'in altında. Henüz yetiştiriyoruz onları. O kadar tecrübeli değiller. Şu anda bizden öyle bir iş alamazlar. Fakat diğer tüm firmalar olabilir.

- Ne zaman açıklayacaksınız sonucu? Komisyon kararını gelecek hafta vermeye çalışacak. Haftaya bitirmeye çalışacağız ama ihalenin bitmeme riski var. İptal edilip yeniden yapılabilir. Çünkü birtakım koşulsuzluklar söz konusu.

ıÜüSosyal konutlarla ilgili ne yapmayı planlıyorsunuz?

- Yoksullar ve alt gelirliler için ürettiği sosyal konutlarla AK Parti hükümetinin yeniden tek parti iktidarı olmasında en büyük paylardan birine sahip olan  TOKİ  (Başbakanlık Toplu Konut İdaresi), seçimin ertesi günü Başbakan Tayyip Erdoğan'dan gelen telefonla yeni dönemin ilk talimatlarını aldı. İnşaatı süren konutların teslimatının erkene çekilmesini söyleyen Başbakan, gelecek 5 yıl için 250 bin yeni konut inşa edilmesini isteyerek, toplam 500 bin konuta ulaşılmasını hedef gösterdi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise, bu sayının 600 bine çıkabileceğini söyledi ancak talebin yoğun olmasına rağmen TOKİ'nin inşa ettiği konutlardan sık sık da şikayet aldıklarını dile detirdi. ''Kemiklerimiz kırılırcasına çalışıyoruz. Mütevazı olamam'' diyen Bayraktar, ''Boyasında, izolasyonunda, temelinde yanlış yaptığımız konutlar var. Belki de yaptığımız işlerin yüzde 20'si yanlıştır. Ama eksikleri gidermeye çalışıyoruz. Şantiye sayısı çok olunca denetlemek zorlaşıyor'' diyerek özeleştiri de yaptı. TOKİ Başkanı, AK Parti'nin yeni döneminde TOKİ'nin yerini ve projelerini SABAH'a anlattı.



- Yeni hükümetle 5 yıllık yeni bir süreç başlıyor. TOKİ'nin şu andaki durumu ve bu dönemdeki hedefleri neler?

- Bugün gelinen noktada 81 il ve 361 ilçede 800'ün üzerinde şantiyede faaliyetlerimiz sürüyor. TOKİ'nin 2007 sonu toplam konut hedefi 250 bin idi. Ancak biz şimdiden 280 bin rakamına ulaştık. Ben yılsonuna kadar 300 bini görürüz diyorum. Biten konut sayısı ise 150 bin. Peyderpey bunlar teslim ediliyor. Önümüzdeki dönemi kapsayacak tarzda Başbanımızın talimatı ile yılda 500 bin konuta ulaşma hedefi kondu. Ama talep böyle yoğun devam ederse bu sayı 600 bine çıkar.

- Bu konutların ne kadarı yoksullara ve alt gelirlilere hitap edecek?

- Bugüne dek yapılanların yüzde 70'i alt gelir grubuna ve yoksullara yönelikti. Toplam 229 bin sosyal konut yaptık. Bundan bu oran sonra artacak. Toplam içindeki payı yüzde 10 artırarak yüzde 80'e çekeceğiz.

- TOKİ'nin konutlarından memnun olmayanlar da var. Size geliyor mu bu şikayetler?

- Yaptığımız konutların, evlerin, sitelerin, işlerin yüzde 100 kaliteli ve yüzde 100 doğru, iyi olduğunu söylemek imkansız. Böyle bir iddiamız da yok. Türkiye şartlarında en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Gayretimiz bu. Çok hatamız var. Yaptığımız konutlarda çatılarda olsun, tesisatlarda olsun, çevre düzeninde olsun eksiklerimiz var. Vatandaş da haklı olarak şikayet ediyor. Bunların farkındayız. Gittikçe kaliteyi artırıp düzeltmeye çalışıyoruz. Ama bunun yanında beş misli talep var. Adam şikayet ediyor ama diyor ki, TOKİ bir yere başlarsa bitirir! Evvelden devlet işi bitiremez denirdi. Hatta bizim ilk yaptığımız işlerde bitiremez bunlar dendi. Ama şimdi TOKİ marka oldu. Bazı şeyleri yanlış da eksik de yapsak mutlaka tamamlıyoruz ve eksikleri mutlaka gidermeye çalışıyoruz. Böyle bir anlayış, çalışma ve gayret içindeyiz. 2008 yılını kalite yılı ilan ettik. Ciddi manada önem vereceğiz.

ıÜü- Peki nedir bu şikâyetlerin sebebi? Neden hata yapıyorsunuz?

- Lüks konutlardan da şikayet var. Türkiye'de müteahhit profili biraz zayıf. Meslek disiplini yok. Formasyonları yok. Ara elaman, teknik eleman yok. Usta, kalfa yetersiz. Bir de fiyatlarımız çok düşük. Çok zorluyoruz. Her yerde şantiye var denetlemek de zor. İstenen kaliteyi yakalamakta zorlanıyoruz. Boyada, çatıda, kapıda, temelde, izolasyonda, sıhhi tesisatta hatalar oluyor. Fakat çok çalışıyoruz. Yanlış yapmadık diyemem. Çok yaptık. Belki de yaptığımız işlerin yüzde 20'si yanlış.

- Bunlara örnek verebilir misiniz?

- Konut yapmamamız gereken bölgelerde yaptığımız oldu. Ya da Güneydoğu'da çatısız, teraslı ev istediler. O bölgede aileler büyük, çok oda istiyorlar. Bunları göz önünde bulundurmadık. Bingöl'de çatılar yanlış oldu, söküp tekrar yaptık. Bir yerde 400 konuttan çok yapınca ilköğretim okulu gerekiyor. Yapmadığımız ve sonradan yapmaya mecbur kaldığımız oldu. Ulaşımı zor yerde inşaata başladık; yol masrafı oldu. Yoksullara tek odalı ev yaptık. Satamadık. Artık 2+1 yapacağız ve mutfağı salona katacağız.

(Sabah)


Geri Dön