16 / 04 / 2024

SGK'dan müjdeli haber! Erken emekli olabilirsiniz

SGK'dan müjdeli haber! Erken emekli olabilirsiniz

En büyük hayallerden biridir erken emeklilik. Fakat erken emeklilik ülkemizde oldukça zor hale geldi.  Ancak bazı durumlarda erken emeklilik mümkün. İşte erken emekli olabilmek için gerekli olan şartlar ve durumlar...



Emekli yaşlarının ve ödenmesi gereken prim günü sayısının günden güne artması vatandaşların emekliliğini zorlaştırıyor. Bu şartlar altına akıllara SGK'nın sağladığı erken emeklilik yöntemleri geliyor. Erken emeklilik durumlarından biri de "Yıpranma Payı". Yıpranma Payı ike belli başlı mesleklerde çalışan vatandaşlar 1 yılda ayrıca 60 gün ila 180 gün arasında daha fazla ödeme alarak, daha az çalışarak emeklilik şansı bulabiliyorlar. 

Sizler için SGK'nın Yıpranma Payı ödemesi yaptığı meslekleri ve erken emeklilik için gerekli bilgileri derledik. 

Yıpranma Payı ödemesi nedir ve hangi durumlarda sağlanır?

SGK'nın sağladığı erken emeklilik yöntemlerinden biri olan Yıpranma Payı, sıkıntılı mesleklerde çalışan veya zorlu şartlar altında çalışan vatandaşlkarın haklarını korumak için yapılıyor. Örneğin polisler, askerler, doktorlar ve daha pek oldukça meslek grubu canlarını hiçe sayarak bizlere hizmet etmeyi sürdürüyorlar. Bunun karşılığında ise SGK'dan 1 yıl içinde 60 gün ila 180 gün arasında ek prim günü ödemesine sahip oluyorlar. 

Fakat her mesleğe aynı ek ödeme gününü sağlanmıyor. Yıpranma payı ödemesi sağlanan meslekler ise kendi aralarında gruplara ayrılıyor. Çalışılan işin zorluğu veya çalışma şartlarının durumu, çalışırken yaşanan yaşamsal tehlikeler benzer şekilde çok sayıda unsur dikkate alınıyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön