29 / 03 / 2024

Sıfır konutta sevindiren haber!

Sıfır konutta sevindiren haber!

Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ediyor. Sıfır konut kredisine vatandaşların ilgilisi arttı. Peki sıfır konut kredisinde güncel faiz oranları ne kadar? Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte tüm merak edilen soruların cevabı…



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamasından sonra Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank 2020 yılı itibariyle sıfır konutlar için faiz oranlarını yüzde 0.79'a düşürdü. Kampanya sonrasında vatandaşlar sıfır konut kredisine yöneldi.

Peki Konut kredilerinde peşinat ne kadar oldu?

Konutta peşinatın yüzde 10'a düşürülmesi sektörü canlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı, corona virüs tedbir paketine göre 500 bin lira altındaki konutlarda kredi oranı arttırıldı, peşinat oranı düşürüldüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen günlerde koronavirüs salgınına karşı açıkladığı tedbir paketinde konut kredisi ile ilgili olarak, "500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz" dedi.

Talep arttı

Kampanyanın başlamasıyla ev alacak vatandaşlar sıfır konut kredisine yöneldi. Bankalar konut üreticisi müteahhit veya yüklenici firma tarafından ilk kez satışa konu edilen sıfır konutlardan satın alacak müşterilerine aylık 0.79 faiz oranıyla konut kredisi sunuyor.

300 bin TL'ye 4 bin 283 TL'lik ödeme

Kamu bankalarından sıfır konut için 300.000 TL tutarda ve 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri yaklaşık 4.283 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi de 516.669 TL’ ye karşılık geliyor.

Peki konut kredisi kullananlar nelere dikkat etmeli?

-Konut kredisi kullanacaksanız faiz oranlarının yanı sıra dosya masrafı, banka komisyonu, yıllık maliyet, kredilendirme oranı, kefil sayısı gibi etmenlere de dikkat edilmeli.

-Faiz oranı konut kredisi hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gerekilen bir konudur. Zira çekilen tutar yüksek ve vade süreleri uzun olduğu için, oranlar arasındaki küçük farklar bile toplam geri ödeme rakamına ciddi yansıma yapabilir. Bu yüzden konut kredisi hesaplamasında faiz oranları son derece önemlidir. Ayrıca ev kredisi hesaplamasında unutulmaması gereken bir diğer nokta ise peşinatın önemli.

Faiz oranları ile birlikte konut kredilerinde vade süresi de çok önemlidir. Zaten faizin oranını, belli bir ölçüde bu vade süresi belirler. Yani ödeyeceğiniz taksit sayısı ne kadar çok olursa faiz oranı o kadar yükselir. Örnek verecek olursak 60 ay vadeli bir konut kredisi ile 120 ay vadeli bir ev kredisi için ödeyeceğiniz tutar aynı olmayacak.

Konut kredisi için gerekli belgeler

- Başvuru Formu,

- Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport fotokopisi,

- Çalışma durumunuza göre gelir belgesi,

- Serbest Meslek Mensupları için, bağlı oldukları meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesi fotokopisi,

- Tüzel kişiliklerin ortağı olan kişilerden ortağı olduğunuz şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi/gazeteleri fotokopisi,

- Satın alınmak istenen konutun tapu belgesi fotokopisi,

- Şubece talep edilebilecek diğer belgeler.

Mihrab KURT/ EmlakKulisi.com

Konut kredisi alacaklar dikkat! Peşinat oranı yüzde 10'a düştü!

Sıfır konutta faiz fırsatı!

Aylık 0.79 faizli konut kredisi satışları artırdı!

 

 

 

 


Geri Dön