16 / 04 / 2024

Sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması!

Sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tek mesken sahipleri diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde emlak vergisinden muaf tutuluyor. Sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması ile ilgili esaslar 38 seri nolu tebliğte yer alıyor..



Sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması!

Emlak Vergisi Kanununa kapsamında, mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Bu vergi uygulamasından yararlanabilmek için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olunması ve gelir elde edilmemesi gerekiyor.


Sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanabilecek kimseler 38 seri nolu emlak vergisi genel tebliğinde şu şekilde açıklanıyor:


Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli vergi oranından, Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan;


- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,


- Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,


- Gaziler,


- Şehitlerin dul ve yetimleri, yararlanacaklardır.


İndirimli bina vergisi oranının uygulanabilmesi için, Tebliğte belirtilen şartları taşıyan mükelleflerin, bu Tebliğe ekli formlardan durumlarına uygun olanını doldurup imzalayarak ilgili belediyelere eki belgelerle birlikte vermeleri gerekmektedir. 


Ancak, daha önceki yıllarda bildirim veren ve durumları bu Tebliğde belirtilen şartları taşıyan mükelleflerin form vermelerine gerek bulunmamaktadır. 


Daha önceki yıllarda bildirim vermekle birlikte durumları bu Tebliğde belirtilen şartları taşımayan mükelleflere ait tek mesken binaları için, 1.1.2004 tarihinden itibaren indirimli bina vergisi oranı uygulanmayacaktır.



38 seri nolu emlak vergisi kanunu genel tebliği!



Geri Dön