28 / 03 / 2024

Silvan Barajı'nda dolgu çalışmalarının yüzde 97'si tamamlandı!

Silvan Barajı'nda dolgu çalışmalarının yüzde 97'si tamamlandı!

Türkiye'nin ikinci büyük sulama projesi olan Silvan Barajı'nda dolgu çalışmalarının yüzde 97'si tamamlandı...




Türkiye'nin ikinci büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyacak olan Silvan Barajı'nın yapımı son sürat devam ediyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin Devlet Su İşleri (DSİ) verilerinden derlediği bilgiye göre, 8 baraj ve 23 sulama tesisi yapımının planlandığı Silvan Projesi kapsamında Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Başlar, Kıbrıs, Karacalar ve Bulaklıdere barajları yapılıyor.

Bu barajların tamamlanmasıyla yörede 7 milyar 500 milyon metreküp suyun depolanabileceği bir kapasite oluşturumuş olacak.

Avrupa'nın en yüksek ön yüzü beton kaplı barajı olacak


Silvan Projesi kapsamında inşaatı devam eden ve terör saldırıları nedeniyle yapımında 2 sene gecikme yaşanan Silvan Barajı ise bölgede sulama hedeflerine ulaşılmasında büyük önem taşıyor.

Enerji ve sulama maksatlı olarak hayata geçirilen baraj, oluşturacağı 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmiyle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci büyük sulama yatırımı unvanını elde etmiş olacak.

4 aşamalı şekilde planlanan Silvan Projesi kapsamında, her aşamada barajın rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artırılacak. Dolayısıyla Silvan Barajı'ndan üretilen elektrik enerjisi kademe kademe azalacak ve zaman içinde enerji üretimi 681 gigavatsaatten 88,41 gigavatsaate inerken, sulamaya verilen su 1,791 milyon metreküpe çıkmış olacak.

Yüksekliği 175,50 metre ve 8 milyon 743 bin metreküplük dolgu hacmiyle Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek ön yüzü beton kaplı barajı olacak olan Silvan Barajı'nda dolgu kapasitesinde 8,4 milyon metreküplük seviyeye gelindi.

Fiziki gerçekleşmenin yüzde 65'lere ulaştığı, dolgu çalışmalarının kısa zmaanda tamamlanması beklenen barajda gelecek yıl su tutulması planlanıyor.

''Üreticinin geliri 4-5 kat artacak''


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, Silvan Projesi'nin tamamlanmasıyla beraber Diyarbakır'da yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar arazinin suya kavuşacağını dile getirdi.

Barajdaki suyun Silvan ve Babakaya tünelleri aracılığıyla ovalara aktarılacağını belirten Delil, ''Suya kavuşan arazilerde üretimde, dolayısıyla üreticinin gelirinde 4-5 kat artış olacak.'' diye konuştu.

Delil, senelerdirr üreticilerin arazilerinin suya kavuşmasını beklediğini belirterek şöyle konuştu:

"Silvan ve Bismil ovalarının suya kavuşmasıyla tarımsal üretimde büyük artış olacak. Bu da yöre insanın refah seviyesinin yükseltirken, köyden kente göçü azaltacak. Yılda 2 ürün yetiştirilmesi sayesinde Diyarbakır'da tarımsal sanayi de kısa sürede hızla gelişecek. 300 bin kişiye istihdam sağlayacak projenin tamamlanmasını heyecanla bekliyoruz. DSİ, Silvan Barajı'nın tamamlanması için yoğun çalışma yürütüyor."


Geri Dön