25 / 04 / 2024

Sinan Ak: Sarıtepe ve Demirciler RES inşaatına başladık!

Sinan Ak: Sarıtepe ve Demirciler RES inşaatına başladık!

Zorlu Enerji Genel Müdürü Ak: "Alaşehir'de 45 megavatlık jeotermal enerji santralimizin 33,73 megavatlık gücünü ulusal sisteme bağladık. Sarıtepe ve Demirciler rüzgar enerjisi santrallerimizin inşaatına başladık" dedi.



 Enerji sektörü temsilcileri, 2015 yılının iyi geçtiğine dikkati çekerek, 2016 yılından umutlu olduklarını ifade etti.


AA muhabirine 2015 yılının bitmesine sayılı günler kala değerlendirme yapan enerji firmalarının üst düzey yöneticileri, sektörün 2016 yılına ilişkin hedefleri hakkında da bilgi verdi.


Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Türkiye'nin enerjide, gerek kendi bölgesinde gerekse dünyada söz sahibi olabilmesi adına özel sektör yatırımlarının giderek ivme kazanıyor olmasının, tüm bölge şirketleri adına oldukça değerli bir deneyim olduğunu söyledi.


Ak, 2015 sonu itibarıyla üretim portföylerinde yurt içinde 7 hidroelektrik, 1 rüzgar, 3 jeotermal ve 3 doğal gaz santrali ile Pakistan'daki 1 rüzgar santrali ve İsrail'de 2 doğal gaz çevrim santrali bulunduğu bilgisini aktardı.


2015 yılının Zorlu Enerji için iyi bir yıl olduğunu ifade eden Ak, "Hayata geçirmek istediğimiz projeler ve ticari operasyonlar açısından hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebiliriz. Manisa Alaşehir'de 45 megavatlık jeotermal enerji santralimizin 33,73 megavatlık gücünü ulusal sisteme bağladık. Osmaniye'de ise Sarıtepe ve Demirciler rüzgar enerjisi santrallerimizin inşaatına başladık" dedi.


Ak, "Jeotermalde toplam 129 megavatlık gücümüz bulunuyor, önümüzdeki yıl inşaatına başlanacak 94 megavatlık Kızıldere III projemizle birlikte bu gücü artıracağız. Sahip olduğumuz önlisans ve önlisans başvuruları ile birlikte düşünüldüğünde önümüzdeki 3-4 yıl içinde toplam 320 megavatın üzerinde jeotermal güce sahip olacağız" ifadelerini kullandı.


 Ashdod doğal gaz çevrim santralinin devreye alındığı İsrail'de yatırımları artırdıklarını belirten Ak şunları kaydetti:


"İsrailli ortaklarımız ile geçtiğimiz yıl devreye aldığımız Dorad doğal gaz çevrim santralinden sonra Ashdod kojenerasyon doğal gaz santrali de enerji üretimine başladı. Yüzde 42,15 oranında ortak olduğumuz Ezotech Electric Limited Şirketi tarafından inşa edilen Ashdod kojenerasyon santrali, 55 megavat elektrik ve 40 ton/saat buhar üretim kapasitesine sahip. İsrail'deki diğer projemiz Ramat Negev doğal gaz santrali için çalışmalarımız devam ediyor. Kısa süre içinde devreye alınacak Ramat Negev doğal gaz santralimizin 120 megavat kurulu güce ve 70 ton/saat buhar kapasitesine sahip olacak. İsrail'deki tüm bu yatırımlarımızın bölgesel güç olma hedefimizin yanında, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi anlamında da değerli olduğuna inanıyoruz."


Ak, aynı zamanda 2015'in Zorlu Enerji'nin güneş enerjisi alanına araştırma ve altyapı hazırlıklarını hızlandırdıkları önemli yıl olduğunun altını çizdi.


2015 yılında müşteri sayısını 5 kata çıkardıklarını söyleyen Ak, "2016'da büyümeyi devam ettirerek 50 bin sayaca ulaşmayı hedefliyoruz. Buna bağlı olarak 2016 yılında, Zorlu Elektrik'in sadece bu müşterilere yapacağı elektrik satışının 2.5 milyar kWh/yıl olmasını öngörmekteyiz" diye konuştu.


2015'in 2. yarısından itibaren ticaret konusunda yeni bir yapılanmaya gittiklerini belirten Ak sözlerini şöyle sürdürdü:


"Hacimsel yükseliş paralelinde geri dönüşlerimizi almaya başladık. Ticaret faaliyetlerimizde sürdürülebilir bir hacim oluşturma politikamız var. Bunun yanı sıra Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) Piyasa Yapıcı olduk. Bugün piyasada yapılan işlemlerin kayda değer bir bölümünde yer aldığımızı görmekteyiz. Yatırımlarımızın Haziran 2016'da devreye almayı planladığımız toplam 80,3 megavat'lık Sarıtepe ve Demirciler rüzgar enerjisi santralleri için de Gold Standard sertifikasını aldık. Zorlu Enerji grubu olarak Kızıldere II ve Alaşehir I santrallerinde kullanılan yerli üretim ejektör ile jeotermal enerjide yerli üretim teşviki almaya hak kazanan ilk firma olarak, 2016 yılında bu teşvikten faydalanmaya başlayacağız."


 


- "Shell & Turcas ortaklığında 11,5 milyar TL, RWE & Turcas ortaklığında ise 500 milyon TL üzeri satış gerçekleştirdik"

 Turcas Petrol Üst Yöneticisi Batu Aksoy ise 2015'in ilk 9 ayında Shell & Turcas ortaklığında 11,5 milyar TL, RWE & Turcas ortaklığında ise 500 milyon TL üzerinde satış gerçekleştirdiklerinin bilgisini verdi.


Aksoy, "Aktif büyüklüğümüz 1,1 milyar TL, özsermayemiz ise 638 milyon TL'ye ulaştı. Ciroda hedeflediğimiz büyüklüğe ulaşmakla birlikte akaryakıtta tavan fiyat uygulamaları, elektrikte ise arz fazlası ve fiyatlar üzerindeki baskı nedeniyle karlılığımız maalesef arzu ettiğimiz seviyede gerçekleşmedi" dedi.


Aksoy, "2015'in ilk 9 ayında Shell & Turcas tarafında 44 milyon TL kar, RWE & Turcas tarafında ise amortisman giderleri ve finansal giderler nedeniyle 137 milyon TL zarar gerçekleşti. Tüm gelişmelere rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2015 yılı akaryakıt dağıtım sektöründe bayi kontratlarının yenilenme dönemi idi. Bu bağlamda Shell&Turcas ortaklığımızda yaklaşık 800 milyon TL üzerinde yatırım gerçekleştirerek bu süreci başarıyla tamamladık" ifadelerini kullandı.


Portföyü çeşitlendirmek için jeotermal enerji yatırımları yaptıklarını belirten Aksoy şunları kaydetti:


"Aydın Kuyucak projemizdeki sondajlarımız başarıyla devam ediyor. Ön lisans başvurumuzu 18 megavata yükselttik. Projeye bugüne kadar 14 milyon dolar yatırım yaptık, 2016 ve 2017 yıllarında 57 milyon dolar daha yatırım yapmayı öngörüyoruz. 2017'nin 3. çeyreğinde ilk faz elektrik üretimine geçmeyi ve ardından ilave sondajlarla ikinci fazda kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz."


Aksoy, "Rüzgar enerjisi alanında 116 megavat kapasiteli 4 ayrı proje (Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Tekirdağ) için Nisan 2015'te Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvuruda bulunduk. Bu sürecin sonuçlarının açıklanmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) düzenlediği hidroelektrik özelleştirmeleriyle yakından ilgilendiklerini belirten Aksoy, "126 megavat kapasiteli Grup-4 (Kadıncık 1-2 HES) ve 263 MW kapasiteli Grup-5 (Doğankent-Kürtün-Torul HES) portföyünün ihalelerine katıldık. Şimdi ÖİB'nin yeni ihalelerini bekliyoruz. Zira 2016 yılında portföyümüze barajlı bir HES katmayı hedefliyoruz" dedi.


Aksoy, yenilenebilir enerji alanında ise, Azerbaycan Cumhuriyeti Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Devlet Ajansı (ABEMDA) bünyesinde faaliyet gösteren Azalternativenerji Limited Şirketi ile hem Türkiye hem de Azerbaycan'da güneş, rüzgar ve jeotermal alanlarında ortak proje geliştirmek üzere Niyet Protokolü imzaladıkları açıklamasını yaptı.


 


AA


Geri Dön