19 / 04 / 2024

Sırbistan, Türk vatandaşlarının el konulan mallarını iade ediyor!

 Sırbistan, Türk vatandaşlarının el konulan mallarını iade ediyor!

Eski Yugoslavya döneminde mallarına, tapularına el konulan Türk vatandaşları, iade için Sırbistan'ın tazminat ajansına başvuru yapabilecek





Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sırbistan'da tarım reformu, millileştirme, kamulaştırma, özel mülkiyeti devlete devri gibi yasal düzenlemelerle  9 Mart 1945 tarihinden sonra el konulan malların iadesine dair " El Konulan Malların ve Tazminatına İlişkin Kanunun" 16 Eylül 2011 de Ulusal Meclis tarafından onaylandığı hatırlatıldı.


Kanunun uygulanmasından sorumlu Tazminat Ajansının 1 Ocak 2012 den itibaren çalışmalarına başladığı bildirilen açıklamada, "Başvuruların 1 Mart 2012'den itibaren iki yıl süreyle Tazminat Ajansı'na yapılması gerekmekte. Başvurular doğrudan Sırbistan'daki makamlara yapılacak. Mallarına el konulurken tapularına da ilgili Yugoslavya makanlarına teslim etmiş olşan vatandaşlarımızın kendilerine Yugoslavya makamlarınca verilen bu işlemi teyit eden belgeleri başvurularına eklemeleri yerinde olacaktır." denildi.


Sırbistan makamları, kendilerine ulaşan başvuruların her ay düzenli olarak 

“http: www.restitucija. gov.rs” adresindeki internet sitesinden duyurulacağını ve başvuru sahiplerine 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürec içinde hak sahipliklerinin tanınıp tanınmadığı hususunda yazılı bildirimde bulunulmasının öngörüldüğünü ifade etti.


Sabah


Geri Dön