19 / 04 / 2024

Şırnak halkı TOKİ Konutları'nın teslim edilmesini istiyor!

Şırnak halkı TOKİ Konutları'nın teslim edilmesini istiyor!

Şırnak’ta 4 yıl önce TOKİ tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. CHP Şırnak Merkez İlçe Başkanı Osman Yeren, konutların bir an önce bitirilerek hak sahiplerine verilmesini talep etti.



Şırnak'ın Merkez ilçesinde 4 yıl önce  TOKİ  tarafından 5 bin konutun bulunduğu alanda başlatılan kentsel dönüşüm devam ediyor. Cumhuriyet'ten İlayda Kaya'nın haberine göre, ilçenin 2 lüks mahallesinde bitirilen binalar sahiplerine henüz teslim edilmedi. İlçede yaşayan yurttaşların kiralarının da aylardır ödenmediği iddia edildi. CHP Şırnak Merkez İlçe Başkanı Osman Yeren, 4 yıl önce kentsel dönüşüm adı altında Şırnak’ta “sessiz bir depremin” yaşandığını söyleyerek, “Dönemin Valisi Ali İhsan Su, ‘Hiç kimse mağdur edilmeyecek. Kimin kaç metrekare evi yıkıldıysa o kadar metrekare ev verilecek’ dedi. Gel gör ki 4. yılın sonuna doğru geliyoruz ama konutlar hâlâ teslim edilmedi. Konutlara yakın bir yerde ev kiralandı, 4 ay 22 gündür kiralar ödenmiyor. 1 yıldır da iç hasar paraları ödenmedi. ‘Para yok’ diyorlar. Benim eski evimde elektirik, su, doğalgaz aboneliklerim vardı ama yeni dağıtılan konutlarda yeniden abonelik yapmamızı istiyorlar. Şırnak’ta hiçbir sorun çözülmedi. Millet 4. yılın sonunda hâlâ dışarıda” diye konuştu.

Esnafın da zarara uğradığını söyleyen Yeren, “1330 dükkân yıkıldı. Yaklaşık 300 dükkân yapıldı. Onlar da dağıtılmadı. Üstelik kıymetli olan şehrin göbeğindeki mahallerde adam kayırılıyor” diye konuştu. İsmetpaşa ve Gazipaşa mahallelerine öncelik verilerek bitirildiğini ancak sahiplerine teslim edilmediğini anlatan Yeren, “Gerekçe olarak açıklama yapmıyorlar. Evi bu mahallelerde olanlar başka mahallelere yönlendiriliyor. Mülkü kaçırıyorlar. İnsanlar korkudan sesini çıkaramıyor. Sessiz sedasız mülklerimizi bekliyoruz. Ben bu mahallelerdeki binaları kime sakladıklarını merak ediyorum. Yurttaşlar binaların birine peşkeş çekilmesinden korkuyor” dedi.

‘NEDEN ERTELENİYOR?’


Yeren, “Mülk teslimi yapılmazsa müteahhitlerin cezalandırılacağı, mütteahitler tarafından kiraların ödeneceği söylenmişti. Ne bir mütteahhit cezalandırıldı ne de kirayı ödediler” dedi.

Yeren, Bahçeli ve Yeni Mahalle bölgelerinin heyelan riski taşıdığını belirterek şu şekilde devam etti: “Belediye birkaç yıl öncesine kadar ‘Burada 5 katın üstüne çıkamazsınız’ diyordu. Şimdi TOKİ geldi. 9-11 katlık bina yaptı. Milletin gözünü o kadar korkuttular ki kimse sesini çıkarmıyor. İnsanların canları riske atılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, valiliğe, yetkili kim varsa seslenmek istiyorum. Şırnak neden bu kadar ertelendi? Van depreminde 17 bin konut 17 ayda yapıldı. Burada 5 bin konut 4 yılda yapılmadı. Her hafta AKP’nin bir bakanı burada dolaşıp incelemelerde bulunuyordu. Ne oldu? Hiç kimse hiçbir şey yapmadı.” 


Geri Dön