19 / 04 / 2024

Şişli Belediyesi Ali Sami Yen için TOKİ'ye başvurdu inşaat durdu!

Şişli Belediyesi Ali Sami Yen için TOKİ'ye başvurdu inşaat durdu!

Şişli Belediyesi, yıkılan Ali Sami Yen stadı yerine yapılan hafriyat ve inşaat çalışmalarında yapı denetim ve ruhsat olmadığı için inşaatı durdurdu. Belgeler için belediye TOKİ'ye başvurdu





Ali Sami Yen!in ihalesi Mayıs 2010'da yapılmış ve stadyumun yıkılmasıyla inşaat çalışmaları başlamıştı. İnşaat çalışmalarına Şişli Belediyesi engel oldu. Belediye, stadyumun yıkılmasından sonraki süreçte süren hafriyat ve inşaat çalışmalarına yapı denetim izni ve ruhsat almadan devam edilmesini gerekçe göstererek inşaatı önceki gün durdurdu. 


Şişli'de bulunan 12 mahalle muhtarı da inşaatın kaçak olarak sürdüğünü ve projede 21 bin metrekare fazla olduğunu belirten bir rapor hazırlayıp Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e verdi. Şişli Belediyesi, nisan ayında yıkım yapılan arazideki inşaatlarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayladığı avan projeyi İSKİ, ulaşım gibi müdürlüklerin görüş eksikliği ile trafo belgesinin olmaması nedeniyle TOKİ'ye gönderdi. 


Şirketin, hafriyat ve tahkimat (önlem) yapımı sürecinde kendilerinden izin almadığına dikkat çeken Şişli Belediyesi İmar Müdürü Güler Özdemir şu bilgiyi verdi: 


Tescilli eski esere komşu parsel. Parselin içinde yapılacak her işlem için ruhsat almaları gerekiyor. Çalışmaları durdurduk. Denetimlerimizde projede eksiklikler olduğu, onay sürecinin tamamlanmadığı görüldü. Dosyayı TOKİ'ye iadeli taahhütlü olarak iki gün önce gönderdik. Eksik evraklar tamamlanmadan söz konusu projeye onay vermemiz mümkün değil. TOKİ'den gelen evraklarda eksiklikler giderilmemişse de inşaata ruhsat vermeyiz.


Ali Sami Yen Stadı'nın arazisi Seyrantepe projesi kapsamında  TOKİ  tarafından ihale edilmişti. İhale kapsamında, ihaleyi alan firma Seyrantepe'de stat yapacak, buna karşılık arazi üzerinde de istediği projeyi gerçekleştirecekti. Seyrantepe Spor Kompleksi'nin inşaatındaki sorunlar nedeniyle, Ali Sami Yen Stadı arazisi bu projeden ayrıldı ve arazi tek başına ihaleye çıktı. 



Nisan 2010'da yapılan ilk ihaleyi 416 milyon 500 bin lirayla Nurol- Aşçıoğlu grubu kazandı. Ancak 15 dakika süren ihalede TOKİ, verilen teklifi, iyi ama yetersiz buldu ve ihaleyi iptal etti. Mayıs 2010'da düzenlenen ikinci ihalede Aşçıoğlu tek başına 461 milyon 500 bin liralık teklif vererek araziye proje yapma hakkını kazandı. Başlayan süreçte, stadyumun yanında bulunan Tekel ana binası ve fabrika bacasıyla ilgili İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu, eski eser tescili yaptı. Yapılan itirazlar ve proje değişiklikleri nedenleriyle, araziyle ilgili kurul bugüne dek 11 ayrı karar aldı. Bu kararlar ve İBB'nin onayladığı avan proje TOKİ'ye gönderildi. 


Sabah


Geri Dön