25 / 04 / 2024

Şişli’de öğrenciler 1 günde 2 bin adet cam şişeyi geri dönüşüme kazandırdı!

Şişli’de öğrenciler 1 günde 2 bin adet cam şişeyi geri dönüşüme kazandırdı!

Camın geri dönüşümü konusunda farkındalığı artırmayı amaçlayan Anadolu Cam, Türkiye’ nin en kapsamlı sürdürülebilirlik projelerinden biri olan ‘Cam Yeniden Cam’ projesi kapsamındaki faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.



Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Şişli Belediyesi Anadolu Cam işbirliği ile 10 Haziran Salı günü düzenlenen ‘Takas Evi’ etkinliğinde cam geri dönüşümünün ülke ekonomisine ve enerji tasarrufuna sağladığı katkıları tüketicilerle paylaşıldı. Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, çeşitli oyunlar ve maskotlarla birlikte eğlenceli vakit geçirdiği etkinlikte 2 bin adet cam ambalaj atığı geri dönüşüme kazandırıldı.


 


11.06.2014 – Tüm üretim süreçlerini, ‘sürdürülebilirlik’ ilkesi doğrultusunda kurgulayan Anadolu Cam Sanayii A.Ş., geri dönüşümde farkındalığı artırmayı hedefleyen ‘Cam Yeniden Cam’ projesini Türkiye’nin her köşesine yaymak üzere çalışmalarını hızla sürdürüyor. Şişli Belediyesi ve Anadolu Cam, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında 10 Haziran 2014 tarihinde ‘Takas Evi’ etkinliğini gerçekleştirdi.


Halka açık olan ve başta öğrenciler olmak üzere ilçe sakinlerinin de büyük ilgi gösterdiği etkinlikte Şişli Belediye Başkan Vekili Emir Sarıgül ve Anadolu Cam Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Serdar Özer birer konuşma yaptı.


Şişli Belediye Başkan Vekili Emir Sarıgül, doğal kaynakların hızla tükendiği ve çevre kirliliğinin önemli boyutlara ulaştığı günümüzde, tüm atıkların geri kazanımında olduğu gibi cam atıkların geri kazanımının önemine dikkat çekerek, “Cam atıklarının toplanarak geri kazanılması depolama sahalarının ömrünü uzatır, doğal kaynakları korur ve atık bertaraf maliyetlerini azaltır. Cam ambalaj üretiminde her % 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin % 12, enerjinin % 2,5 ve karbon emisyonlarının ise % 5 oranında azaltılması anlamına gelmektedir. Ayrıca, camın geri kazanımın tercih edilmesinin önemi, atık camdan yeni cam üretiminin diğer atık geri dönüşümleriyle kıyaslandığında daha ekonomik ve verimli olmasıdır. Örneğin, 1 ton cam atığın geri dönüşümü ile

100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. Bugün de etkinliğimizde yaklaşık olarak 1000 adet cam şişeyi geri dönüşüme dahil etmeyi hedefliyoruz. Bu da yaklaşık 30 litre petrol tasarrufu yapabileceğimizi gösteriyor” dedi.


“Gençlere ulaşmak çok önemli”


Anadolu Cam Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Serdar Özer ise 2011 yılından beri 130 bin ilköğretim öğrencisine cam geri dönüşümü hakkında eğitim verdilerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu yılsonunda 165 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Cam ambalaj kullanımı ve camın geri dönüşümünü desteklemek adına 2011 yılında başlattığımız ‘Cam Yeniden Cam Projesi’ ile özellikle gençlere ulaşmak bizim için çok önemli. Bu projeyle bir yandan öğrencilere cam ambalajın geri dönüşümü ve özellikleri hakkında bilgi verirken, diğer yandan cam ambalaj geri dönüşümünün artırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız, camın yüzde 100 geri dönüşebilen tek ambalaj malzemesi olduğunu anlatmak, gelecek nesillere çevre bilincini aşılamak.”  


Şişli’de bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi’nin önündeki alanda gerçekleştirilen ‘Takas Evi’ etkinliği ile cam kumbaralara atılan cam ambalajların geri dönüşümü anlatıldı. Ayrıca, atık cam atan katılımcılara Aroma meyve suyu hediye edildi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, çeşitli oyunlar ve maskotlarla birlikte eğlenceli vakit geçirdiği etkinlikte yaklaşık 2 bin adet cam şişe atığı geri dönüşüme kazandırıldı.



Geri Dön