24 / 04 / 2024

Site yönetimi hobi değildir!

Site yönetimi hobi değildir!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''site yönetimi" konusunu kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı..



Site yönetimi hukuki, mali, idari, sosyal yapısalda personel, malzeme, eğitim, prosedürü dörtgeninde daha güvenli, daha temiz, daha bakımlı sakinlerin kendilerini özel hissedebileceği bir yaşam alanı üzerinden sürdürülebilir sakinler memnuniyeti ve emlak değeri artışı çabasıdır da hobi değildir:


Maalesef danışmanlık için davet edildiğimiz site yönetimlerini  emekliliklerinde kendilerine tatmin makamı olarak seçmiş yöneticilerle karşılaşıyoruz. Bu kişiler mevzuattan bi-haber, insana hizmet ve insan  memnuniyeti hazzından uzak, yılların verdiği yönetilmişlik ezikliğinde, yaptırım kaygısız olarak başkalarının paraları ile site yönetimini hobi olarak görmektedir.


Emekli olmuş bir kişi düşünün: Piyasada birikimine  ekonomik değer, karşılık bulamamış; profesyonel bir site müdürü, 4-5 şef ve 40-50 elaman, çayını, kahvesini getiren bir sekreterden oluşan, maaşını başkalarının ödediği, bir avukat ve mali müşavirin de kendisine  “başkanım” dediği bir ortam… Bu kişi bu imkanla hayalindeki balık tutma, köye yerleşme hobisini, başkan olmakla  revize ediyor. 


Artık bu kişiyi oradan uzaklaştırmak imkansız. Gece gündüz orada, arkadaşlarını ağırlıyor, siteye herhangi bir ek katma değer sağlamıyor veya sağlaması gerekmiyor. Bu kişiler, siteye, sakinler memnuniyeti veya emlak değeri artışına nasıl bir katma değer sağlarım kaygısından uzak, bunun yerine  genel kurulda kime ne cevap vereceğine dair politikalara üretiyor.


Tüm bunlar için vekaletler topluyor, site imkanlarını sonuna kadar kullanıyor.


Sonuç: 100 siteden, 67-sinin asgari beş aylık aidat miktarı kadar borcu birikiyor. Bu borç da bu hobicileri rahatsız etmiyor. Niye etsin ki, kimse bu borcun sorumluluğu altına giremeyeceğinden, girmeyeceğinden kurul toplantılarında bağırış-çağırışı da normal karşıladığında ki karşılıyorlar; bu tip yöneticilerin karşısına (aklı başında) bir aday çıkmıyor.


Bu tip sitelerin müdürlerine de, bu tip sitelere markalarını veren müteahhitlere de bu sitedeki dairesinin emlak değerine yönetim katkısı bekleyen maliklere de, kiranın nerdeyse %20’si  kadar da aidat ödeyen kiracı sakine de yazık  oluyor.


Bu tip sitelere danışmanlık vermek içimizden gelmiyor. Yemek yiyelim, çay içelimle danışmanlık olmuyor. Olursa bize de yazık olur.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ  Site Yönetimleri Danışmanı 


Site yönetiminde 4 kırmızı çizgi!


Geri Dön