25 / 04 / 2024

Sitede ortak gider kime ait?

Sitede ortak gider kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Bir sitede denetçiyim. Sitede muhtelif giderler var elbet ama problem bunlardan hangisinin kiracıya hangisinin mal sahibine ait olduğu. Örneğin asansör gideri kime ait?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Dört bloktan oluşan bir sitede denetçiyim. Sitede muhtelif giderler var elbet ama problem bunlardan hangisinin kiracıya hangisinin mal sahibine ait olduğu. Örneğin asansör gideri kime ait? Isınma merkezi sistemle ama bir blok ferdi ısınma (kombi) kullanıyor. Bu blok merkezi sistemden ayrılabilir mi? Bu ve benzeri giderler için uygulama nasıl?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Sitede ortak gider kime ait?

Dört bloktan oluşan bir sitede denetçiyim. Sitede muhtelif giderler var elbet ama problem bunlardan hangisinin kiracıya hangisinin mal sahibine ait olduğu. Örneğin asansör gideri kime ait? Isınma merkezi sistemle ama bir blok ferdi ısınma (kombi) kullanıyor. Bu blok merkezi sistemden ayrılabilir mi? Bu ve benzeri giderler için uygulama nasıl?

● B.İ.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun bahsettiği husus binaların çoğunda söz konusu. Ortak giderlerden hangisine mal sahibi, hangisine kiracı katılacak? Bunun en basit tarifi ile ayırımı şu: Günlük kullanım için gerekli giderler kiracıya, demirbaşların onarımı için, sağlıklı kalması için yapılan masraflar mal sahibine ait. Örneğin kapıcı parası.

Kapıcıya her ay ücret ödenir, kapıcı da günlük hizmetini kiracılar da dahil binada oturanlara hasreder. O halde kapıcıya aylık ücretini kiracı öder. Ancak kapıcı işten ayrılırken kendisine ödenecek kıdem tazminatı mal sahibine aittir. Keza asansörün gün içinde hizmeti binada oturanlara ait olup periyodik bakım hizmeti kiracıya, demirbaşın yani gerektiğinde kabin veya çalışma sisteminin değiştirilmesi veya ağır bakımına ait gider mal sahibine aittir. Diğer giderleri de bu şekilde değerlendirilir.

★ ★ ★ ★ ★

Isınma sisteminin merkezi sistemle çalıştığı sitelerde herhangi bir kişi veya bir blok tek başına sistemden ayrılamaz. Sistemden ayrılması veya ferdi ısınmaya dönüşme için iki düzenleme var. Toplam inşaat alanı 2 bin metrekareden az ise sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacak karar üzerine ferdi ısınmaya geçilebilir. İnşaat alanı 2 bin metrekareden fazlaysa bu halde tam iştirak ile ferdi sisteme geçilebilir.

Okuyucumun sitesinde alınmış böyle bir karar yok. Peki ne olacak? Ferdi ısınmaya geçen blokta oturanlar da merkezi sistemin giderine katılacak. Tamam mı?


Geri Dön