26 / 04 / 2024

Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?

Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?

Apartman çatılarında yapılabilen ısı yalıtımı uygulaması binaların kışın yağıştan yazınsa güneşin yakıcı etkisinden korunmasını sağlıyor. Peki çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır? Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?



Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?

Apartman çatılarında yapılabilen ısı yalıtımı uygulaması binaların kışın yağıştan yazınsa güneşin yakıcı etkisinden korunmasını sağlıyor. İyi bir çatı yalıtımı ile yağan yağmur ve karın binaya çatıdan sızması engellenebiliyor. 


Ayrıca yazın güneşin yakıcı etkisinin binaya sızması da önlenmiş oluyor. Peki çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır? Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?


Çatı ısı yalıtımı için; Düzgün yüzey üzerine kalınlığı TS 825 “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı”na göre belirlenmiş ısı yalıtım malzemeleri döşeniyor. 


Isı yalıtım malzemesinin üzerine ayırıcı tabaka yerleştirilip yüksek dozlu şap uygulaması yapılarak detay tamamlanıyor. Şap uygulamasının üstüne tercihe bağlı olarak herhangi bir kaplama yapılabilir. Bu detayda havalandırma hayati öneme sahip olup; Yalıtım malzemesinden geçen su buharı yapılan havalandırma boşluğu ile atmosfere atılması gerekiyor. Peki, çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?


Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42 gereğince, çatıda ısı yalıtımı yapılması kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile mümkün olabiliyor. Alınan karar tüm kat maliklerini bağlayıcı nitelikte olup, gereği karar alınmış ise tüm kat malikleri yapılan işin giderlerine katılmak zorunda oluyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu 42.madde:

"Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır."


Çatı akıyor ne yapmalıyım?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön