26 / 04 / 2024

Çatı ısı yalıtımı nedir?

Çatı ısı yalıtımı nedir?

Çatı ısı yalıtımı nedir?: Kışın yağan yağmurdan veya kardan binanın etkilenmemesi için çatıya ısı yalıtımı işlemi uygulanıyor. Ayrıca çatı ısı yalıtımıyla yazın güneşin yakıcı etkisinden binaları korumak mümkün oluyor...




Çatı ısı yalıtımı nedir?


Çatılarda yapılacak ısı yalıtımı binaların kışın yağıştan yazınsa güneşin yakıcı etkisinden korunmasını sağlıyor. İyi bir çatı yalıtımı ile yağan yağmur ve karın binaya çatıdan sızması engellenebiliyor. Ayrıca yazın güneşin yakıcı etkisinin binaya sızması da önlenebilir. İşte çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır? diye merak edenler için işlemin nasıl yapılacağını aşağıda ayrıntılı olarak veriyoruz:


Mineral yün esaslı çatı şilteleri hafif olduklarından kolaylıkla çatıya çıkarılır ve kesilerek uygulanabilir. Çatı şilteleri yırtılmaz ve her çatıya adapte edilebildiğinden firesiz olarak uygulanabilir. Mineral yün esaslı şilteler, kullanılmayan çatı aralarının ısı yalıtımında döşemeye serilerek uygulanır. Şiltenin üzeri herhangi bir şekilde örtülmemelidir. 


Isı yalıtım malzemesinin toz, kir vb. dış etkilerden korunmasının istenildiği durumlarda, mineral yün esaslı ısı yalıtım malzemesinin üstü cam tülü gibi buhar geçirgen (nefes alan) bir ürünle örtülebilir. Mineral yün esaslı şilteler yük taşımayan özellikte düşük yoğunluk bir malzeme olduğundan bu malzemelerin üzerine yük gelmemeli ve üzerinde yürünmemelidir. 


Çatı arasında yürünmesi gerektiğinde, ahşap kadronlar üzerine yürüme yolu inşa edilmelidir. Yalıtım malzemesi eğer yüke maruz kalacak ise şilte tipi ürünler yerine levha formunda sert ısı yalıtım malzemeleri kullanılabilir. Uygulama yapılacak çatı döşemesinin üstü, toz, kir harç artıklarından temizlenerek veya döşeme betonu üzerine mala perdahlı ince şap uygulaması yapılarak, düzgün bir zemin temin edilir. 


Düzgün yüzey üzerine kalınlığı TS 825 “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı”na göre belirlenmiş ısı yalıtım malzemeleri döşenir. Isı yalıtım malzemesinin üzerine ayırıcı tabaka yerleştirilip yüksek dozlu şap uygulaması yapılarak detay tamamlanır. Şap uygulamasının üstüne tercihe bağlı olarak herhangi bir kaplama yapılabilir. Bu detayda havalandırma hayati öneme sahiptir. Yalıtım malzemesinden geçen su 

buharı yapılan havalandırma boşluğu ile atmosfere atılmalıdır. 



Mantoloma yapılan binalarda EPS ısı yalıtımı kullanımı 1. sırada!
Isı yalıtımı denetimi!
Isı yalıtımı nasıl yapılır?
Isı yalıtımının önemi!
Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Isı yalıtım malzemeleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön