18 / 04 / 2024

Sitelerde güvenlik nedir?

Sitelerde güvenlik nedir?

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "sitelerde güvenlik nedir" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Öncelikle emniyet nedir ? Güvenlik, itimat, güven, güven içinde olma, polis teşkilatı ve genel anlamda kolluk kuvvetleri anlamına gelir. Her siteye kolluk kuvvetleri konulamayacağına göre bu hizmeti güvenlik firmaları üstlenmiş durumda. Parasını ödediğiniz firmanın personelinin sizi uyarması bazı kuralları size hatırlatmak için uyarması zorunuza gidebilir. Ama unutmayın normal hayatınızda yaptığınız kural hataları ve kabahatlerden dolayı maaşını sizin ödediğiniz vergilerden alan birimler tarafından uyarılıp, ceza kesilerek veya yargılanarak hüküm giyebiliyorsunuz. Sitelerdeki güvenlik personellerinin kurallar çerçevesinde yaptığı uyarıları dikkate almak gerekiyor çünkü bu uyarılar sonucunda bir hasar engellenmiş olabilir size yapılan uyarı bir başkasına da yapılıyordur o uyarı sonucu sizin başınıza gelebilecek hasar da engellenmiş olabilir. Örnek, camına veya balkonuna saksı koyan biri güvenlik tarafından uyarılmış fakat o kişi uyarıyı dikkate almamıştır ve bahçede oynayan bir çocuğun veya dolaşan bir başka kişinin o saksı başına düşerek istenmeyen sonuçlar doğurabilir bununla ilgili yaşanmış birçok olay vardır.


Bunun yanında güvenlik firmaları da görev yaptıkları projeleri iyi analiz yapmaları, insan profili, konumu ve projenin ölçeğine göre personel çalıştırmaları gerekiyor. Özel güvenlik kanunu(5188)’e göre projenin güvenliği, yöneticinin verdiği talimatlar, projelerin kurallarının uygulandığının denetlenmesi, personel eğitimlerini zamanında ve profesyonel kişilerle verilmesini sağlaması firmanın görevlerinin başında gelir.


Neden güvenlik personelinin eğitimi önemli ? Firma güvenlik hizmetini üstlendiği projede çalıştırdığı personelden her anlamda sorumludur. Personelin iyi hizmet vermesi için başta özel güvenlik hizmeti(5188) eğitimlerinin özenle verilmesi ve bu eğitimler sırasında personelin sorunları, istekleri, proje hakkındaki öneri ve düşüncelerinin dinlenmesi, firma ve personelin projeye daha faydalı olmasını sağlayacaktır. Eğer personel mutsuz ise ve bunu görev yaptığı projeye yansıtırsa, nasıl ki bizlerin de sorunlarımızı iş hayatımıza yansıttığımızda başarısız oluyorsak güvenlik personeli de hizmet ettiği yerde insanlarla problem yaşar demek ki firma yapmış olduğu eğitim toplantılarında kanunlar, kurallar ve talimatlar kadar personelin sorunlarını ve önerilerini de dinlenmesi önemlidir bunlar yapıldığı takdir de o projede yaşanan problemler asgari seviyeye inmiş olur.


Güvenlik Firmalarından hizmet almak öncelikle yöneticilerin bulunduğunuz ilin valiliğinden özel güvenlik çalıştırma izin belgesi alması gerekiyor. Daha sonra projenize uygun olarak bir idari şartname bir de teknik şartname yapmanız önemli. Bu şartnameleri kabul ederek hizmet vermeye başlayan firma ile ileride yaşanacak sorunları çözmek daha kolay olur ve hangi koşullarda personel çalıştıracaklarını da bilmiş olurlar. Hizmeti almak isteyen yöneticiler her zaman ihale yolunu seçmelerinde fayda vardır. Hem maddi hem de maneviyat açısından sorumlu oldukları kişilere hesap vermesi daha kolay olur. İhalelere yönetim kurulu ve denetim kurulu hatta site sakinlerinin de bulunduğu bir ortam da yapıldığında onların da görüşlerine başvurularak hizmet alımı gerçekleştiğinde ileride yaşanacak herhangi bir problemin de önüne geçmiş olursunuz. Örneğin, en düşük teklifi veren firma ile mi çalışmak yoksa en iyi hizmeti alabileceğiniz firma ile mi çalışmak konusu tartışılabilir. Bir de projelerin güvenlik hizmeti almaya uygun olup olmadığı gereksiz yere bu hizmeti alıp insanlardan fazla aidat toplamamak için risk analizi yaptırılması, profesyonel destek almak gerekli. Burada otomasyon sistemi ve güvenlik gerekli ise kaç personelle hangi noktalarda görev yapılacağı otomasyon sisteminin nerelere kurulacağı tespit edilir.




Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat 



Kiracılar dikkat!



Geri Dön