25 / 04 / 2024

Sitelerde mülkiyet yoksa aidat toplanabilir mi?

Sitelerde mülkiyet yoksa aidat toplanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Ben 5 yıl önce belediyenin yolları genel kullanıma açması ile site özelliğini kaybeden fazla parselden oluşan bir yerde kiracıyım. Aidat adı altında bu meblağı tahsil etme yetkileri bulunmakta mıdır?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Ben 5 yıl önce site nitelikli olan fakat daha sonra belediyenin yolları genel kullanıma açması ile site özelliğini kaybeden birden fazla parselden oluşan bir yerde kiracıyım. Ancak sitenin eski yönetimi diye bir yönetimi var. Ama sitede kat irtifakına geçilmemiş ve işletme projeleri yok. Aidat adı altında bu meblağı tahsil etme yetkileri bulunmakta mıdır?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Ben 5 yıl önce site nitelikli olan fakat daha sonra belediyenin yolları genel kullanıma açması ile site özelliğini kaybeden birden fazla parselden oluşan bir yerde kiracıyım. Ancak sitenin eski yönetimi diye bir yönetimi var. Ama sitede kat irtifakına geçilmemiş ve işletme projeleri yok. Aidat adı altında bu meblağı tahsil etme yetkileri bulunmakta mıdır? lÜ.M.

***

Okuyucum sitede parsellerin yolla ayrılmış olduğu bilgilerini de veriyor ama burada bir toplu yapı imajı olduğu izlenimi var. Fakat neticede problem toplu yapı veya parsellerin yollarla ayrılmış olmasından önce kat irtifakının kurulu bulunmayışı.

Zira bir yönetimden söz etmek için veya aidat toplamaktan söz etmek için Kat Mülkiyeti Kanunu’nun uygulanmasının mümkün olması şartı var. Bir yöneticinin veya yönetim kurulunun oluşması için sitede veya binada kat irtifakı veya kat mülkiyetinin kurulu olması şart. Bu kurulum yok ise yasal yönetici veya yönetim kurulundan ve de aidat toplamaktan söz edilemez.

***

Okuyucumun durumu bu. Yani kendisinden aidat isteyenin sıfatı yok. Mektubunda kendi parselleri içinde gereken ortak gideri ödediğini söylediğine göre kat mülkiyeti mevzuatı içinde toplu yapı da kurulmadığı anlaşıldığından diğer parsellerle kat mülkiyeti bağlantısı yok.

Bir tek bu grup bir proje ile kurulmuşsa ve ortak altyapı sistemleri varsa ortak sistemlerdeki bir arızanın giderilmesi için gereken katılım payının ödenmesi gerekecektir. Ancak bu aylık aidat toplanması anlamına gelmeyecektir.


Geri Dön