29 / 03 / 2024

Sivas Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi Projesi için yıkımlar başladı!

Sivas Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi Projesi için yıkımlar başladı!

Sivas Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi kapsamında eski yarı açık cezaevinin eklenti binalarının yıkımı başladı.



Sivas Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi Projesi kapsamında eski yarı açık cezaevinin eklenti binaları yıkılıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Vali Salih Ayhan, yıkım işlemi öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bunun, geçmişi güzel şekilde muhafaza etme ve geleceğe miras bırakma adına bir çalışma olduğunu belirtti.

Tarihi cezaevi binasının 1902 yılında Vali Reşit Paşa tarafından yaptırıldığını belirten Ayhan, "Tarihi dokusu harikulade olan ve Sivas'ın ekonomisine katkı sağlayan, o dönemin askeri ihtiyacını karşılamak için yapılmış bir yapı." şeklinde konuştu.

Binanın 1961 yılında yarı açık kadın cezaevi olarak kullanılmaya başlandığını belirten Ayhan, yapının bugünün şartlarına uygun hale getirilmesi için 4 yıl önce süreci başlattıklarını söyledi.

Yapılan görüşmeler ve çalışmalar sonucu proje aşamasına gelindiğini dile getiren Ayhan, şu şekilde devam etti:

"Her tarafı tarih kokan Sivas'ta yeterli sayıda müze yoktu. 4 müzemiz var, bunları artırmamız gerekir. Çünkü bizde çeşitlilik çok fazla, her alan tarih kokuyor. Bunlardan biri de Sanayi Mektebi Müzesi. O dönem burada minyatür halı ve kilim atölyeleri varmış, Sivas tarağı, bıçaklar, geleneksel malzemeler üretilmiş. O dönemin ruhuna uygun şekilde birçok üretim yapılmış. Burası o dönemin şartlarında bir sanayi, atölyeymiş. Müze formatı verilerek, şehrin dokusuna uygun şekilde o dönem üretilen malzemelerin aynısı uygulamalı yapılacak. 'Yaşayan müze' dememizin altında yatan sebep budur. Hem de insanlar gelip o dönemde yaşanmışlıkları anlayacak, görecek ve tarihini hissedecek. Müzeler, toplumun ve devletin hafızasıdır, kültürümüzün birikimidir. Onları gün yüzüne çıkarmış olacağız."

Tarihi binanın çok güzel olduğunu ancak çevresinde çok yoğun eklenti bulunduğunu belirten Ayhan, bunların temizleneceğini söyledi.

Binayı miras olarak yeni nesle bırakmayı arzuladıklarını dile getiren Ayhan, tarihi binadaki bir odayı da cezaevi olarak tanzim edeceklerini söyledi.

Ayhan, yarı açık kadın cezaevinin, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında Hafik bölgesinde boşaltılan binaya taşındığını da belirtti.

Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal ise protokol gereği eski cezaevi yerini İl Özel İdaresine teslim ettiklerini dile getirerek, "Bir tarih kapanıyor. Projeyle çok güzel alanlar oluşturulacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından eklenti binaların yıkım çalışmalarına başlandı.


Geri Dön